Veliki dugovi Kusturicinog Andrićgrada

Preduzeće Andrićgrad iz Višegrada, koje vodi reditelj Emir Kusturica, duguje više od 600.000 eura na ime neplaćenog poreza na dodatnu vrijednost.

Razlog za to je nepostojanje potpune građevinske dozvole, javlja Stefan Goranović, novinar Al Jazeere.

Od momenta otvaranja, Andrićgrad izaziva veliku pažnju regionalne javnosti. Prvi čovjek projekta Emir Kusturica iskoristio je svoju slavu i ime i uz pomoć Vlade bh. entiteta Republike Srpske i Opštine Višegrad izgradio turističku atrakciju.

Ali, proteklih dana je objavljen podatak Uprave za indirektno oporezivanje da Andrićgrad duguje više od 600.000 eura zbog neplaćenog PDV-a

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH je kazao: “U samoj kontroli je utvrđeno da obveznik nije imao pravo na odbitak ulaznog PDV-a, zbog činjenice da ne posjeduje svu neophodnu dokumentaciju, koja je zakonski uslov da bi neko imao pravo na odbitak ulaznog PDV-a.”

Devedeset procenata ovog duga nastalo je jer projekat nema građevinsku dozvolu.

“Dokle god se ne pribavi sva neophodna dokumentacija, Andrićgrad kao obveznik se nalazi u dugu i u skladu s tim UIO je, naravno, sukladno zakonskim propisima pokrenula postupak prinudne naplate radi namirenja ovog duga”, dodao je Kovačević.

Prinudna naplata

Andrićgradu zbog ovoga prijete blokada i moguće oduzimanje imovine, što su standardne mjere prinudne naplate.

Bh. portal capital.ba se u više navrata bavio Andrićgradom.

Siniša Vukelić, urednik portala capital.ba, rekao je. “Uprava za indirektno oporezivanje Andrićgradu je ranije isplatila povrat PDV-a 416.000. Postavlja se pitanje kako je UIO isplatila taj novac ako istovremeno Andrićgrad nije platio 1,2 miliona maraka poreza.”

Niko od nadležnih u općini Višegrad i preduzeću Andrićgrad nije bio dostupan za izjavu,ali ni entitetski predsjednik i premijerka, jer Vlada, tj. poreski obveznici su jedan od glavnih finansijera.

U Andrićgradu nezvanično kažu da je riječ o pravnom problemu, jer, kaže izvor Al Jazeere, nije do kraja dovedeno uređenje prostornog plana RS-a.

Kažu, projekat je dijelom nastao na novim, nasutim površinama koje se prvi put pojavljuju u prostornom planu. Izvor Al Jazeere navodi da od 13 objekata u Andrićgradu građevinsku dozvolu ima deset, a tri su u fazi dobijanja.

Ima onih koji smatraju da je ovo dokaz da vlast štiti Andrićgrad, nakon što su uloženi milioni eura građana, prema mišljenju mnogih, netransparentno.

“Andrićgrad, većinska firma Emira Kusturice godinama uživa povlašten položaj u RS-u. Vlada je dala desetine miliona budžetskog novca Andrićgradu, a ne zna se kako su ta sredstva trošena”, ocijenio je Vukelić.

Al Jazeera u UIO-u saznaje da najveći dio duga ostaje na snazi dok se ne regulira građevinska dozvola. Kada će to biti, još uvijek se ne zna.

Izvor: Al Jazeera