Velike štete od poplava na Kosovu

Štete od poplava su velike, ali nema ljudskih žrtava (EPA)

Obilne padavine izazvale su poplave u mnogim dijelovima Kosova, a osim velikih šteta na stambenim objektima, kiša je blokirala ceste i ugrozila ljudske živote, navode mediji sa Kosova.

Prema dosadašnjim informacijama, štete od poplava su velike, ali nema ljudskih žrtava, saopćeno je iz Centra za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Na sporednim cestama koji vode ka Kišnoj Reci kiša je blokirala veliki broj vozila.

Na teren su izašli vatrogasci i policija.

Predstavnici općina navode da su hitne službe na terenu i da su spremne za intervenciju.

Slično stanje je i u općinama Štimlje, Suva Reka i Prizren.

Prioritet pomoći građanima

Kako prenose kosovski mediji, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je tim povodom razgovarala s predsjednicima općina koje su pogođene posljedicama obilnih padavina.

Navela je da je razgovarala s gradonačelnicima Ðakovice, Kline, Lipljana, Mališeva, Suve Reke i Štimlja kako bih se informirala o stanju na terenu, o šteti koju su poplave nanijele i do sada poduzetim mjerama.

Vlada Kosova je saopćila da premijer Isa Mustafa prati situaciju i održava veze s nadležnim službama, kao i da je zatražio da se, u koordinaciji s općinskim vlastima, poduzmu sve mjere i angažiraju svi kapaciteti kako bi se situacija prevazišla i pomoglo građanima kojima prijeti opasnost od poplava.

Mustafa je pozvao građane Kosova da se za sve što im je potrebno obrate institucijama na lokalnom, općinskom i centralnom nivou.

Izvor: Agencije