Velike snježne padavine u Sloveniji i Hrvatskoj

Policija u Sloveniji na pojedinim pravcima odvaja teretna vozila (Anadolija)

Zbog jakog snijega, koji od petka ujutro pada u većem dijelu Slovenije i Hrvatske, prijavljene su mnoge poteškoće u saobraćaju, koji se odvija usporeno, a na pojedinim dionicama potrebna je i upotreba lanaca, prenose agencije i lokalni mediji.

Policija u Sloveniji na pojedinim pravcima odvaja teretna vozila, a vozačima se savjetuje da vožnju prilagode uvjetima na cesti i planiraju vrijeme putovanja.

Mokar snijeg, koji se zadržava na asfaltu, izazvao je više saobraćajnih nesreća, a snježne padavine, po najavama meteorologa, popodne će se intenzivirati, posebno u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima te države.

U nizijama bi danas i sutra moglo pasti do 40 centimetara snijega, a u visokom gorju i do 70 centimetara, zbog čega se ne preporučuje odlazak u planine, jer postoji opasnost od lavina.

Prevrnuo se brodić na Bledu

U Medvodama, blizu Ljubljane, u petak ujutro na lokalnom putu došlo je do prevrtanja cisterne koja je prevozila tekući kisik, zbog čega je saobraćaj bio obustavljen više sati, a dio susjednih kuća evakuisan, dok nije objavljeno da opasnosti više nema.

Na Bledu je došlo do prevrtanja turističke brodice koja je s obale prevozila putnike na Bledski otok, pa je desetak putnika palo u hladnu vodu, ali su svi izvučeni bez posljedica.

Kako javljaju lokalni mediji, snijeg je u petak počeo padati širom Hrvatske i donio probleme u saobraćaju.

Guste padavine stvorile su haos na saobraćajnicama u Gorskom kotaru, Lici te na sjeveru i sjeverozapadu države, piše portal Dnevnik.hr.

Na autoputu A6 prema Zagrebu zbog snijega se vozi otežano, jednom trakom, a iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače na oprez zbog mokrih i skliskih kolovoza u Istri, sjevernom Primorju, Lici i Dalmaciji, dok u Gorskom kotaru, srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada susnježica.

Guste padavine stvorile su haos na saobraćajnicama u Gorskom kotaru, Lici, te na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske

Tokom dana očekuje se još više snježnih padavina, a probleme stvara i magla, koja dodatno smanjuje vidljivost na putevima.

Snijeg će padati i u subotu

U subotu se na Jadranu očekuje nastavak kiše, uz jak i olujni južni i jugozapadni vjetar na južnom dijelu, a na sjevernom uz buru, s kojom je mjestimično moguć i snijeg.

U nedjelju će biti malo stabilnije i mirnije, a od ponedjeljka se ponovo povećava vjerovatnoća za jačanje juga i povremenu mjestimičnu kišu, navode iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

Dodaje se da se na kopnu u subotu očekuje većinom snijeg, obilniji u gorju, a snježni pokrivač stvarat će se i u mnogim nizijama.

Izvor: Agencije