Oglasi

Velike razlike u kvalitetu života u njemačkim pokrajinama

Postoje značajne razlike u primanjima, mogućnostima zapošljavanja, saobraćajnoj i telekomunikacionoj povezanosti kao i temeljnom snabdjevanju.
Izvještaj pokazuje da su i u mnogim dijelovima zapadne Njemačke primjetni nedostaci u razvojuEPA

Razlike u kvalitetu života između pojedinih njemačkih pokrajina vrlo su velike, navodi se u izvještaju Komisije Njemačke, čije dijelove danas prenosi medijska kuća Funke.

"Između pojedinih njemačkih pokrajina postoje značajne razlike u primanjima, mogućnostima zapošljavanja, saobraćajnoj i telekomunikacionoj povezanosti kao i temeljnom snabdjevanju", piše u izvještaju pod nazivom "Jednaki životni uvjeti".

Komisija smatra da bi savezna vlada trebalo da uvede promjene u politici regionalne pomoći u razvoju, prenosi Tanjug.

"Pomoć se više neće raspoređivati prema stranama svijeta nego prema potrebama", navodi se u izvještaju.

Nedostaci u razvoju

Iako su istočnonjemačke savezne pokrajine i 30 godina nakon pada Berlinskog zida i dalje nerazvijenija područja zemlje, izvještaj pokazuje da su i u mnogim dijelovima zapadne Njemačke primjetni nedostaci u razvoju.

Savez njemačkih gradova i općina zatražio je od savezne vlade djelovanje protiv tog fenomena koji smatraju "sudbonosnim za budućnost zemlje".

Očekujemo da se konačno preduzmu odlučujući koraci kako bi se približili cilju jednakih životnih uvjetima u svim dijelovima Njemačke“, rekao je direktor Saveza gradova i općina Gerd Landsberg.

On je zaključio da se u nekim dijelovima Njemačke građani osjećaju kao da su "ostavljeni na cjedilu".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.