Oglasi

Velike promjene u Volkswagenu

S dolaskom novog generalnog direktora Herberta Diessa VW očekuje veliko unutrašnje rekonstruisanje poslovanja.
VW u 2017. bilježi velik rast profitaEPA

Njemački automobilski div Volkswagen mijenja se – kompanija je potvrdila da će generalnog direktora Matthiasa Muellera zamijeniti trenutnim voditeljem robne marke Herbertom Diessom.

Osim promjene vodstva, VW je saopćenjem najavio i veliko restrukturiranje. Stvorit će se tri nove grupe brendova – "Volume", "Premium" i "Super Premium", a "Truck & Bus" bit će dodatno pogurnut prema izlasku na tržište. 

Cilj izmjena jest decentralizacija odlučivanja u vodstvu kompanije, koje bi trebalo postati brže i fleksibilnije. 

Volkswagen, koji se bori s Toyotom za titulu najvećeg svjetskog proizvođača automobila, nosi se s posljedicama skandala s emisijom stakleničkih plinova dizelaša iz 2015, koji je rezultirao tužbama vrijednim nekoliko milijardi dolara u više država, posebno u SAD-u. 

Čelnik nadzornog odbora Hans Dieter Poetsch istakao je da je Diess kao voditelj robne marke dokazao da ima "brzinu i elan kojima može implementirati procese radikalne transformacije". 

Ostvarivanje profita

"Cilj grupe Volkswagen bio je i ostaje usklađivanje proizvoda s budućim potrebama", naglasio je Poetsch, ustvrdivši da je Diess pravi čovjek za to. 

Zahvalio je Muelleru na vođenju kompanije tokom "najvećeg izazova u njenoj historiji", te je rekao da je "temeljito promijenio strategiju te grupacije i počeo kulturnu promjenu". 

Mueller je preuzeo VW nedugo nakon što je kompanija u septembru 2015. priznala da je u dizelske motore instalirala softver koji je manipulisao testovima emisije štetnih plinova. 

Posljednje informacije pokazuju da VW u 2017. bilježi velik rast profita, čak i uprkos nošenju s posljedicama skandala, koje i dalje snažno pogađaju tu grupaciju, koja uključuje i automobile marke Audi, Seat i Škoda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.