Oglasi

Velike hrvatske kompanije ne mogu izvoziti u Rusiju

Rusija uskratila dozvole kompanijama koje 18 do 36 mjeseci nemaju registrirani uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju.
Farma, Pilići, PeradRusija: Ne radi se o mjeri usmjerenoj prema Republici HrvatskojJurica Galoić/Pixsell - Arhiva

Ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor obavijestila je sva veleposlanstva stranih država u toj zemlji, pa tako i hrvatsko, da se tvrtke koje u razdoblju od 18 do 36 mjeseci nemaju registrirani uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na rusko tržište, a koje izvoze putem izvoznih dozvola, isključuju iz registra, kazali su u utorak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Kako se navodi u odgovoru Ministarstva na upit Hine, Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije obavijestila je 8. veljače veleposlanstva stranih država u Ruskoj Federaciji, uključujući i hrvatsko veleposlanstvo te sve države članice EU, o sustavu sigurnosnih mjera za uvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Tvrtke iz trećih država koje u razdoblju od 18 do 36 mjeseci nemaju registriranog uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na teritorij Ruske Federacije, a koje se izvoze putem izvoznih dozvola, isključuju se iz registra", navodi se u odgovoru.

'Ne radi se o mjeri usmjerenoj prema Hrvatskoj'

Dodaje se da se izvoz u Rusku Federaciju može obnoviti po rezultatima inspekcije nadležnog tijela u trećoj zemlji i nakon analize u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor.

Mjere Ruska Federacija donosi radi usklađivanje s regulativom koja propisuje da se kod uvoza proizvoda iz trećih zemalja, a koja se duže vrijeme ne izvoze u Rusiju, ne može osigurati razina biološke i prehrambene sigurnosti koja je potrebna za navedene proizvode.

"Obavijest su primila sva veleposlanstva stranih država u Ruskoj Federaciji i ne radi se o mjeri usmjerenoj prema Republici Hrvatskoj", napominju iz MVEP-a.

Tvrtke koje su isključene iz registra od 2. veljače ove godine su PIK Vrbovec i Vindija, stoji na internetskim  stranicama Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.