Velike gužve: Po dva sata čekanja na granici BiH i Hrvatske

Vozačima se preporučuje da voze rano ujutro, navečer i noću, a da izbjegavaju dnevne vožnje na duge relacije (Al Jazeera)

Zbog godišnjih odmora, vikenda, velikih vrućina, ali i saobraćajnih udesa na svim važnijim putevima u Hrvatskoj, kolone automobile su duge i po nekoliko kilometara, a na graničnim prelazima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine čeka se po dva sata.

Prema informacijama Granične policije BiH, na izlazu iz ove države u Hrvatsku vozila se najduže zadržavaju na prelazima Doljani, Ivanica i Prisika, a od jučer je u funkciji i granični prelaz Gabela Polje.

Vozačima se preporučuje da voze rano ujutro, navečer i noću, a da izbjegavaju dnevne vožnje na duge relacije, te da češće prave pauze, upozoravaju mediji.

Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Na putevima prema hrvatskom moru saobraćaj je veoma usporen, uz zastoje i duža čekanja.

Problemi u Istri

Na zagrebačkoj obilaznici kolona prema naplati Lučko iz pravca Buzina duga je oko osam kilometara, a iz pravca Jankomira oko četiri kilometra, saopćio je Hrvatski auto-klub (HAK) koji je pozvao vozače na strpljenje i razumijevanje.

Intenzitet saobraćaja pojačan je na autoputovima Rijeka – Zagreb, Bregana – Lipovac, Zagreb – Macelj i Hreljin – Šmrika.

Na graničnom prelazu Bajakovo na izlazu iz Hrvatske kolona je duga oko dva kilometra.

Na prelazima Klek, Metković, Slavonski Brod, Stara Gradiška i Rupa gužva je i na ulazu i na izlazu iz Hrvatske, dok je u Novom Selu, Zatonu Doli i Macelju gužva na ulazu u Hrvatsku

Na saobraćajnicama Istarske županije od jutra je promet jakog intenziteta, a na ulazu u Istru preko graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija kolone vozila duge su čak 22 kilometra odnosno sve do Kopra te se na ulaz čeka do dva sata, potvrdila je danas za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović i dodala kako je kolona vozila na izlazu iz Istre duga osam kilometara i čeka se pedesetak minuta.

„S obzirom na to da smo očekivali takav intenzitet prometa, osigurali smo veći broj policijskih službenika i poduzima se sve kako bi se osigurala što bolja protočnost vozila. Ulazi se i izlazi u tri prometne trake“, istakna je Vitasović.

Izvor: Agencije