Velike banke će morati spašavati male

Prema novim propisima dioničari bi prvi snosili teret gubitaka (Reuters)

Najveće evropske banke gotovo će u potpunosti finansirati novi zajednički fond Evropske unije namijenjen spašavanju posrnulih zajmodavaca u budućim krizama, predlaže Evropska komisija u nacrtu koji analiziraju evropski mediji.

Prema proljetos postignutom dogovoru zakonodavaca u Uniji, banke u svih 28 država EU-a morat će u nacionalne fondove za sanaciju i likvidaciju banaka izdvojiti najmanje jedan posto vrijednosti ukupnih depozita.

U EU procjenjuju da banke drže depozite u vrijednosti gotovo 7.000 milijardi eura, piše evropski informativni portal EUobserver.

Sredstva iz nacionalnih fondova potom bi postepeno tokom idućih osam godina bila objedinjena u zajedničkom evropskom fondu za sanaciju banaka, čija se vrijednost procjenjuje na 55 milijardi eura.

Zakonodavci žele spriječiti reprizu 2008. i 2009. godine, kada su banke u vrijeme finansijske krize masovno spašavane novcem poreznih obveznika, prenosi Hina.

Najveće u Britaniji i Francuskoj

Riječ je o propisima koji su dio evropske direktive o likvidaciji banaka u slučaju da postanu insolventne, odnosno da zapadnu u teškoće.

Prema novim propisima, dioničari bi prvi snosili teret gubitaka, a tek nakon toga banke će moći posegnuti za novcem iz nacionalnih fondova za sanaciju i likvidaciju.

Tek ako se ta sredstva pokažu nedovoljnim, vlade će moći posegnuti za novcem poreznih obveznika.

Najveći teret troškova snosit će velike banke, dok će se od malih institucija zahtijevati da tek plate paušalni iznos, koji bi se izračunao u skladu s njihovom veličinom, uz uvjet da imaju depozite manje od 300 miliona eura i aktivu manju od milijardu eura.

U EK-u predlažu da velike banke, na koje otpada 85 posto ukupne vrijednosti bankovne imovine u 28-članom bloku, preuzmu na sebe finansiranje 90 posto tereta finansiranja zajedničkog fonda, dok bi male banke, na koje otpada jedan posto ukupne aktive, trebale finansirati 0,3 posto ukupnog iznosa doprinosa.

Većina najvećih banaka u Evropkoj uniji nalazi se u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Na testu ‘pada’ 11 banaka

“Izabrani pristup je pošten jer će svaka banka doprinijeti razmjerno svojoj veličini i profilu rizika. Takva shema proporcionalna je i zato što najmanje banke imaju vlastite prilagođene režime doprinosa”, saopćio je Michel Barnier, evropski komesar za finansijske usluge na odlasku.

Najmanje 11 banaka iz šest evropskih zemalja neće proći na testu finansijskog zdravlja, čiji će rezultati biti objavljeni ovog vikenda, objavila je španska novinska agencija Efe, pozivajući se na nekoliko neidentificiranih izvora.

Evropska centralna banka analizirala je u proteklih godinu dana kvalitet imovine 130 banaka u eurozoni, čime je, prema navodima na ECB-ovoj internetskoj stranici, obuhvaćeno približno 85 posto ukupne bankovne imovine.

Analiza je bila fokusirana na procjene vrijednosti imovine i kolaterala, a njeni će rezultati biti objavljeni u nedjelju, 27. oktobra, u sklopu opsežnog izvještaja, koje će obuhvatiti i rezultate provjere otpornosti banaka na moguće nepovoljne uvjete poslovanja.

Tu provjeru ECB je proveo u saradnji s nadležnim regulatorima u zemljama-članicama i u koordinaciji s Evropskom agencijom za banke, javila je Hina.

Opsežni testovi aktive trebali bi pokazati jesu li banke primjereno kapitalizirane i procjenjuju li primjereno svoju imovinu prije nego što ECB 4. novembra preuzme supervizorsku ulogu bankovnog sektora u eurozoni.

Izvještaj u nedjelju

Prema izvještaju agencije Efe, preliminarni podaci pokazuju da test neće proći tri italijanske, tri grčke i dvije austrijske banke.

U toj bi se grupi mogle naći jedna Kiparska te jedna belgijska i jedna portugalska banka.

Španska agencija ne navodi koliko će kapitala te banke morati prikupiti, uz napomenu da bi iznosi mogli biti revidirani u posljednjem trenutku.

Potaknuti medijskim izvještajima, iz ECB-a su saopćili da izvještaj još nije završen i da bankama još nisu poslani konačni rezultati.

“Rezultati neće biti konačni dok ih 26. oktobra ne razmotri Upravno vijeće ECB-a, nakon čega će biti objavljeni”, ističe se u saopćenju.

Izvor: Agencije