Velika Srbija – rasprodana destinacija na vodi arapskih petrodolara

Poruke srbijanskog šefa diplomatije jasno pokazuju kako se u Srbiji nije odustalo od velikosrpske ideologije, piše autor (EPA)

Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Balkanu se nije promijenila za vrijeme dosadašnjeg mandata predsjednika Donalda Trumpa, međutim, posljednji predizborni diplomatski potezi Trumpove administracije na međunarodnoj sceni, uključujući i pokušaj normalizacije ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, ukazuju da bi se mogle desiti radikalne promjene i zaokreti ukoliko bi Trump pobijedio na predstojećim izborima.

Međutim, ukoliko pobijedi demokratski kandidat Joe Biden također je moguće da će se desiti promjene američkog angažmana na Balkanu, u najmanju ruku njegovo dinamiziranje. Po dosad ustaljenoj američkoj praksi krupne političke promjene američki predsjednik čini u drugom mandatu. S druge strane, signali o spremnosti da se takve Trumpove eventualne promjene prihvate već stižu od vodećih srpskih političara iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina i Kosovo su 1990-tih godina bile najveće žrtve velikosrpske hegemonističke politike i upravo su Sjedinjene Američke Države zaustavile zločinački pohod režima Slobodana Miloševića i spasile građane ovih država od uništenja. Nakon Drugog svjetskog rata najteži zločini na tlu Evrope uključujući zločin genocida u Bosni desili su se kao rezultat ove politike.

Danas, srpski političari, pogotovo oni koji su izrasli u naručju Miloševića odbijaju suočiti se sa istinom, prihvatiti posljedice i krenuti u budućnost, te unatoč presudama međunarodnih sudova za ratne zločine, svojom retorikom nastoje potpuno zamijeniti uloge iz 1990-tih. U ovom poduhvatu negiranja i slavljenja zločina iz 1990-tih, ponovno uskrsla velikosrpska ideologija i njeni zagovornici lažu, podmeću, vrijeđaju, pa čak i prijete!

Velikosrpska ideologija

Ohrabreni su trendovima rasta desničarskih populističkih politika u Europi i Americi, te u njima vide izvanredne partnere i šansu da retrogradne i vojno poražene konflikte “preobuku” i “našminkaju” u novo ruho. Više se ne govori o “Velikoj Srbiji”, jer je ovaj zločinački poduhvat prokazan u međunarodnim krugovima, već se govori o “Srpskom svetu”, a primarni glasnogovornici ovih opasnih ideja na Balkanu su još uvijek aktualni ministar odbrane i vanjskih poslova Srbije Aleksandar Vulin i Ivica Dačić.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Tako je, prije dva dana (28. septembra, 2020), još uvijek aktualni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u gostovanju na populističkom show programu Ćirilica, komentirajući nedavnu podršku bošnjačkih političara teritorijalnom integritetu Azerbejdžana, što je usaglašeni stav države BiH od 2013. godine, potpuno izgubio kontrolu i kočijaškim jezikom se obratio Sarajevu. U jednom trenutku, Dačić je bošnjačke političare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i zamjenika Predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakira Izetbegovića nazvao i ajatolasima i đubradima: “Sarajevo nije džamahirija! Je li ova Evropa ima oči? Je li ima uši? Kažu ovi ajatolasi iz Sarajeva, koji sada govore: Azerbejdžan, Nagorno Karabah, teritorijalni integritet… Pa kako te nije sramota đubre jedno, a zalažeš se za priznanje Kosova. Gde su tu principi? Šta misli Evropa, šta misle Sjedinjene Američke Države da ćemo mi dozvoliti  da ovo bude džamahirija ovdje, oni pokušavaju to da urade tako što će skupiti većinu, zato je historijski važan dogovor Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini,” poručio je Dačić.

Iako su ove poruke srbijanskog šefa diplomatije zastrašujuće, one su istovremeno i okrepljujuće, jer jasno pokazuju kako se u Srbiji nije odustalo od velikosrpske ideologije i miloševićevskog diskursa čiji je Dačić i formalni i suštinski naslijednik. Ipak, zanimljivo je da se u javnom diskursu sada ponovno oživljavaju islamofobični narativi s kraja 1980-tih godina koji su bili svojevrsna najava i uvod u zločinačkih divljanja u bivšoj Jugoslaviji, a u kojima su muslimani Bošnjaci i Albanci ponajviše bili označavani kao fundamentalistička prijetnja ne samo Srbiji, već i Evropi!  

Nade u Trumpovu pobjedu

Međutim, ova priča drastično odudara od glavne informacije koja je sutradan objavljena u srbijanskim medijima, a radilo se obilasku završnih radova na izgradnji objekta “Galerija Beograd” u sklopu projekta “Beograd na vodi” kojeg finansira emiratski multimilijarder Muhammed Ali El-Abar i za kojeg se procjenjuje da će koštati više od 3 milijarde dolara. Bogati arapski šeici koji ulažu milijarde u budućnost Srbije i srdačna priča Aleksandra Vučića o njihovim vrlinama, poslovnoj izvrsnosti, menadžerskoj preciznosti i kreativnosti nikako se ne uklapa u priču Ivice Dačića o džamahirijama, ajatolasima i islamskim državama!?

Sa iste tačke i jednakim parametrima se mogu ocjenjivati srbijanske nade u pobjedu aktualnog američkog predsjednika Trumpa i njegova obećanja za neka nova geopolitička preslaganja u svijetu, pa i na Balkanu?

Pitanje je kockarsko i kafansko i priliči “malom Slobi”, kako su Dačića ovdašnji mediji nazvali nakon ranijih nediplomatskih ponašanja i izjava: Šta će se desiti sa ovim srbijanskim projekcijama ukoliko za 35 dana na američkim izborima ne prođe srpski favorit Trump i ako Sjedinjene Američke Države ipak odluče zadržati dosadašnji vanjskopolitički kurs na Balkanu? Hoće li “Velika Srbija” ostati samo pusti san i rasprodana destinacija na vodi arapskih petrodolara, ma koliko oni po tradicionalnim srpskim ukusima “tuknuli” na islam i fundamentalizam?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera