Velika reforma njemačke obavještajne službe

Usvojeni zakon predstavlja najveću reformu BND-a u historiji (EPA)

Njemački parlament usvojio je zakon kojim se omogućava veća kontrola rada Federalne obavještajne službe, nakon otkrića da je tajno sarađivala s američkom Agencijom za nacionalnu sigurnost u prisluškivanju evropskih političara i kompanija.

Usvojeni zakon predstavlja najveću reformu BND-a u historiji.

Prema novom zakonu, njemačka obavještajna služba će biti pod većom kontrolom, ali će u isto vrijeme imati i veća ovlaštenja, prema kojima će moći špijunirati evropske vlade i nevladine organizacije, pod određenim uslovima.

Nadgledanje elektronske komunikacije

“U svim onim područjima u kojima BND, po nalogu vlade i u skladu s Ustavom, prikuplja podatke, u budućnosti će postojati zakonski osnov za bolju kontrolu rada tajnih službi”, rekao je za javni servis ARD Christian Flisek, stručnjak Socijaldemokratske stranke Njemačke za tajne službe.

Najvažniji element novog zakona o BND-u odnosi se na uvođenje novog kontrolnog tijela, sastavljenog od dvojice sudija i jednog državnog advokata, koji bi direktno iz kancelarskog ureda, koji koordinira rad tajnih služba, bio obaviješten o akcijama uperenim protiv objekata i institucija Evropske unije i njenih zemalja članica.

Ovo tijelo bi također imalo uvid u parametre koji se koriste prilikom nadgledanja elektronskih komunikacija.

Akcije, prije svega prisluškivanja, protiv objekata EU-a i njenih članica u budućnosti može dozvoliti samo direktor BND-a i mora ih odobriti kancelarski ured, što do sada nije bio slučaj.

Akcije su dozvoljene samo u slučaju sumnje u terorizam, ilegalnu trgovinu oružjem ili kriminal vezan uz krijumčarenje ljudi.

Privredna špijunaža se izričito zabranjuje.

Opozicija: Propuštena šansa

Iako su većina poslanika glasala za reforme, neki kritičari iz partija Ljevica i Zeleni tvrde da je novi zakon samo legalizirao špijuniranje stanovništva.

“Nažalost, šansa da se usvoji razuman zakon koji bio BND stavio pod kontrolu parlamenta je propuštena”, rekao je Hans-Christian Strebele, član Zelenih i parlamentarne komisije za kontrolu obavještajnih službi.

Zakon je promijenjen kao reakcija na broje afere prisluškivanja u koje je bio umiješan i BND i iz kojih je proizašlo da i BND, a ne samo američka NSA, prisluškuje države saveznike.

Izvor: Agencije