Velika posjećenost beogradskog sajma knjige

“Vrijeme je za knjigu”, slogan je 59. sajma knjiga u Beogradu. Za sedmicu dana, koliko traje, ljubitelji knjige mogu posjetiti više od 500 štandova i uživati u velikoj ponudi.

Vrijeme je za knjigu, slogan je 59. beogradskog sajma knjiga. Na prvi pogled, prema gužvi na štandovima izgleda da je Beograđanima ovo pravo vrijeme za čitanje.

“Zanimljivo je to da je posećenost ove godine konstantno dobra, da se neka ekonomska kriza ne odražava na ljubitelje knjige, bez obzira na to što je cena ulaznice od 2 evra viša nego neke knjige koje mogu da se kupe konkretno kod nas na štandu”, kaže Ivan Golušin iz Vulkan izdavaštva.

Najtraženija beletristika

Najtraženija je, kao i svake godine, beletristika, a za njom svakako stručna literatura. Organizatore najviše raduje što je iz godine u godinu publika sve mlađa.

“Imamo tinejdžera, imamo studentske omladine. Ima i starijih, ali više u publici i na nekim književnim tribinama, a mladi idu po štandovima i vidim nose kese, kupuju knjige, što je jedan jako lep prizor”, navodi Maja Radonjić, pomoćnica urednika sajma knjiga.

Raduje ih i to što se broj posjetilaca povećava.

“Beogradski sajam knjiga svake godine poseti blizu 200 hiljada ljudi. Petsto izlagača, koliko ih je ove godine na sajmu, obezbedilo je za svačiji džep ponešto. Cene knjiga kreću se od jednog evra, pa do 150 ili 200 evra za neka enciklopedijska izdanja”, izvještava Natalija Lučić, reporterka Al Jazeere.

Raznovrsnost ponude

Ono što posjetioce najviše raduje je raznovrsnost ponude.

Izdavači su se potrudili da osiguraju sajamske popuste. Cijene su sada pristupačnije, tako da je za onog ko želi obogatiti svoju biblioteku sajam dobro mjesto.

“Prosečna cena jedne knjige beletristike je od 6 do 7,5 evra. To je cena koja važi na sajmu i to su cene koje su pristupačne trenutno srpskoj publici”, zaključuje Ivan Golušin.

Sa jednim ili dva eura u Srbiji se malo šta može kupiti. Međutim, na sajmu se može kupiti knjiga – dobar znak da je kultura, ipak, dostupna svima.

Izvor: Al Jazeera