Velika Britanija zabranjuje ulazak osuđenim osobama iz EU-a

Izmjene će zabranit ulazak u Britaniju osobama koje su osuđene na najmanje godinu dana zatvora (EPA)

Britanija je najavila da će od januara uvesti nova pravila kojima će zabraniti ulazak ljudima iz Evropske unije s kaznenom dosjeom, što znači da će se sa njima postupati jednako kao i sa ljudima iz ostatka svijeta.

Ovlasti će stupiti na snagu 1. januara kada prestane neformalno članstvo Britanije u EU i ona se više ne mora pridržavati pravila EU-a o slobodnom kretanju, prenosi Hina.

“Predugo su nas pravila EU-a prisiljavala da na naše ulice puštamo opasne strane kriminalce koji zloupotrebljavaju naše vrijednosti i prijete našem načinu života”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Priti Patel.

Čvršća kontrola

“Velika Britanija bit će sigurnija zahvaljujući čvršćoj i poštenijoj graničnoj kontroli gdje će strani kriminalci, bez obzira na nacionalnost, biti podvrgnuti istom kriminalističkom pravilu.”

Izmjene, koje će biti usvojene pred parlamentom u četvrtak, zabranit će ulazak u Britaniju osobama koje su osuđene na najmanje godinu dana zatvora.

Onima s kraćim kaznama ulazak bi mogao biti zabranjen ovisno o njihovim slučajevima, a ulazak u Britaniju može se pod određenim okolnostima odbiti čak i osobama koji nisu osuđene zatvorskom kaznom.

Kontrola imigracije bila je jedan od ključnih čimbenika da su Britanci 2016. glasali za napuštanje EU-a.

Izvor: Agencije