Velika Britanija uklanja Huaweijevu opremu iz svoje 5G mreže

Ovakva odluka Velike Britanije veliki je napad na Huawei koji je prisutan na britanskom tržištu više od 20 godina (EPA)

Velika Britanija ukinula je Huawei iz svoje 5G telekomunikacijske mreže naredivši svim svojim mobilnim operaterima uklanjanja opreme kineskog tehno giganta iz britanske 5G mreže do 2027. godine.

Operaterima poput BT (BTGOF) i Vodafone (VOD) naređeno je iz britanske Vlade da uklone svu postojeću Huawei opremu iz svojih mreža, prenosi Pressmedia.

Ministar tehnologije Oliver Dowden izjavio je da su američke sankcije prema Huaweiju, uvedene još prošle godine, značajno promijenile pogled britanskih vlasti na kinesku kompaniju. On je pak priznao da će ova zabrana usporiti širenje 5G mreže u državi barem za godinu dana.

‘Prijetnja nacionalnoj sigurnosti’

“Velika Britanija više ne može biti sigurna da može garantovati sigurnost buduće Huaweijeve 5G opreme. Ova odluka nije bila laka, ali je ispravna za sve britanske operatere, za britansku sigurnost i ekonomiju”, rekao je Dowden tvrdeći da je kineska kompanija prijetnja nacionalnoj sigurnosti Velike Britanije, što svakako ide u prilog administraciji Donalda Trumpa, javlja CNN.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je prošlog mjeseca da se “plima okreće protiv Huaweija dok građani širom svijeta uviđaju opasnost države pod vodstvom Komunističke partije Kine”. On je najavio kako bi uskoro i popularna aplikacija TikTok koja potiče iz Kine mogla biti zabranjena u SAD-u.

Ovakva odluka Velike Britanije veliki je napad na Huawei koji je prisutan na britanskom tržištu više od 20 godina. Inače je Evropa ključno Huaweijevo tržište s obzirom da su prošle godine 24 posto njihove prodaje ostvarili u Evropi.

‘Razočaravajuća odluka’

Kineski ambasador u Velikoj Britaniji danas je odluku Britanije nazvao “razočaravajućom i pogrešnom”.

S druge strane, Trump je pozdravio odluku Britanaca ponavljajući da je Huawei nesiguran, prenosi BBC.

“Uvjerili smo mnoge zemlje da ne koriste Huawei jer smatramo da je to veliki sigurnosni rizik”, rekao je Trump.

Također su se oglasili i iz kineske kompanije kazavši da je ovo razočaravajuća odluka koja će rezultirati usporavanjem digitalizacije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Huawei je pozvao još jednom Veliku Britaniju da razmotri svoju odluku istakavši kako je u ovom slučaju riječ o američkoj trgovinskoj politici, a ne o sigurnosti.

Izvor: Agencije