Velika Britanija se zadužila za rekordnih 162 milijardi dolara

Većina ekonomista smatra da će dug vlade u odnosu na BDP ove godine biti najveći od Drugog svjetskog rata (EPA)

Zaduživanje britanske vlade poraslo je na rekordnih 128 milijardi funti (162 milijarde dolara) u prva tri mjeseca finansijske 2020/21. godine, zaključno s junom, tokom najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog korona virusa.

To je više nego udvostručen iznos zaduživanja u odnosu na isti period prošle godine, a većina ekonomista smatra da će dug britanske vlade u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) ove godine biti najveći od Drugog svjetskog rata.

Država se samo u junu 2020. godine, isključujući zaduženje državnih banaka, zadužila 35,5 milijardi funti, saopćio je u utorak Ured za nacionalnu statistiku, što je pet puta više nego godinu dana ranije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Britanski ministar finansija Rishi Sunak prošle sedmice je najavio novi paket mjera do 30 milijardi funti, namijenjen dijelom podsticanju preduzeća da ponovo zaposle ljude kada u oktobru istekne šema državnih subvencija za plate za više od devet miliona privremeno otpuštenih radnka.

Javni dug ispod 100 posto BDP-a

Dug britanskog javnog sektora, bez banaka u državnom vlasništvu, ostao je i dalje neznatno ispod praga od 100 procenata BDP-a, za koji se činilo da će u maju premašiti taj nivo, zahvaljujući naviše revidiranim podacima o privrednom rastu.

Javni dug Velike Britanije sada iznosi 1.980 milijardi funti, što čini 99,6 posto BDP-a.

To je najveće učešće duga u BDP-u od šezdesetih godina prošlog stoljeća, saopćio je Zavod za statistiku.

“Srednjoročno, moramo i vratit ćemo svoje javne finansije na održiv nivo”, rekao je Sunak.

Izvor: Agencije