Velika Britanija šalje nuklearnu podmornicu u Zaljev

Hormuškim moreuzom prolazi trećina svjetske sirove nafte (EPA)

Britanska mornarica šalje nuklearnu podmornicu u Zaljev, nakon što je na tom području Iran zaplijenio britanski naftni tanker, javljaju londonski mediji.

Navodi se da će podmornica imati obrambenu ulogu, koristeći svoju sofisticiranu opremu za prikupljanje tajnih elektronskih obavštajnih podataka.

Podmornica klase Astute, jedna od najnovijih, teška 7.400 tona, moći će bilježiti kretanje i prijenos glasa do 200 milja udaljenosti, njena oprema može presresti i preuzeti sve razgovore, a ukrcani su i specijalisti lingvisti.

Kako se navodi, pažnju će fokusirati na iransku luku Bandar Abas, u kojoj se nalazi britanski tanker “Stena impero” s 23 člana posade.

Iran: Zaplijenili smo tanker zbog sudara s ribarskim brodom

Iran objašnjava da je prošlog vikenda zaplijenio britanski tanker jer se sudario s iranskim ribarskim brodom.

Britanski tanker navodno je oštetio ribarski brod, a zatim nije odgovorio na poziv malog broda za uzbunu.

U međuvremenu je britanska premijerka Theresa May sazvala hitnu sjednicu na kojoj će se odlučiti o tome kako odgovoriti na iransku zapljenu tankera pod britanskom zastavom u Hormuškom tjesnacu, prenosi AP.

Velika Britanija razmatra brojne opcije za pojačavanja pritiska na Iran, ali dužnosnici kažu da se vojne operacije trenutno ne razmatraju.

London uputio službeno pismo

London je prethodno službenim pismom prijavio Ujedinjenim narodima Islamsku Republiku Iran zbog zapljene britanskog tankera što je “kršenje međunarodnog plana” te je odbacio verziju događaja iranskih vlasti koje su objavile snimku čiju je autentičnost London potvrdio.

Iran je u nedjelju upozorio da će sudbina naftnog tankera koji plovi pod britanskom zastavom i koji je on zaplijenio ovisiti o spremnosti posade na suradnju u istrazi, no London odbija iransku verziju incidenta.

“Ne želimo sukob s Iranom”, napisao je zamjenik britanskog ambasadora u UN-u Jonathan Allen u službenoj obavijesti naslovljenoj na predsjednika Vijeća sigurnosti i glavnog tajnika.

“No neprihvatljivo je (…) prijetiti brodu koji zakonito radi u međunarodno priznatim koridorima”, dodao je Allen, tražeći od Teherana da ga pusti.

Naftni tanker Stenu Impero koji plovi pod britanskom zastavom u Hormuškom tjesnacu zaplijenili iranski Čuvari revolucije, iranska ideološka vojska, zbog “nepoštovanja međunarodnog pomorskog prava”.

Brod morao promijeniti smjer plovidbe

Prema audiosnimci čiju je autentičnost britansko ministarstvo obrane potvrdilo u nedjelju, Čuvari revolucije naredili su brodu da promijeni smjer plovidbe.

Prema istoj snimci, nekoliko minuta prije nego su Čuvari revolucije zauzeli brod, britanska fregata u blizini pridružila se tankeru Stena Impero i rekla da njegov “prolaz na temelju međunarodnog prava ne smije biti remećen, sprječavan, blokiran i zaustavljen”.

Prema Teheranu brod je “došao u koliziju s ribarskim brodom” te su iranske vlasti otvorile istragu o “uzrocima” nesreće, što London odbacuje u pismu UN-u. Iran tvrdi da je tanker ušao u Hormuški tjesnac izlaznim koridorom i da nije odgovarao na upozorenja.

“Nema nikakva dokaza za to pa čak i da se dogodilo. Stena Impera bila je tada u međunarodnim vodama Omana što znači da ga Iran nije imao pravo presresti”, napisao je Allen.

“Brod je koristio zakonsko pravo plovidbe međunarodnim prolazom u skladu s međunarodnim pravom. Po međunarodnom pravu se ne može ometati pravo prolaza te stoga iranska akcija predstavlja nezakonito uplitanje”, stoji u pismu, prenijela je agencija Reuters.

Zamrzavanje iranske imovine

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt ranije je odbacio mogućnost vojne akcije protiv Teherana, no prijetio je “ozbiljnim posljedicama”, izražavajući pritom solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Po nepotvrđenim medijskim izvještajima zamrzavanje iranske imovine jedna je od opcija, no ministarstvo vanjskih poslova tu je informaciju odbilo komentirati.

Zapljenu je Iran proveo nakon što je više sedmica prijetio odmazdom zbog britanske zapljene iranskog tankera Grace 1 u blizini Gibraltara pod sumnjom da krši sankcije EU-a Siriji.

EU je u subotu izrazio “veliku zabrinutost” zbog zapljene britanskog tankera u Hormuškom tjesnacu te upozorio na opasnost “nove eskalacije”.

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile ekonomiji te zemlje.

Hormuškim tjesnacom prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa SAD-om koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Izvor: Agencije