Velika Britanija šalje 800 komandosa na Arktik zbog Rusije

Podmornica, Arktik
Rusija već godinama jača vojnu infrastrukturu na Arktiku (EPA)

Ministar obrane Velike Britanije Gavin Williamson izjavio je u nedjelju da London planira pojačati vojno prisustvo na Arktiku iduće godine zbog sve agresivnijeg ponašanja Rusije.

Williamson je za Sunday Telegraph rekao da britanska Vlada priprema “obrambenu strategiju za Arktik” koja podrazumijeva razmeštanje 800 komandosa u Norvešku tijekom 2019. godine i formiranje nove vojne baze u toj skandinavskoj zemlji, prenosi Beta.

List navodi da se Vlada Therese May odlučila na taj potez dijelom zbog predviđanja da će Rusija nastaviti širiti svoje prisustvo na Arktiku, ali i zbog utrke za naftom u tom području, gdje se led topi uslijed klimatskih promjena.

‘Ruska podmornička aktivnost’

“Primjećujemo rusku podmorničku aktivnost koja je vrlo blizu razine iz vremena ‘Hladnog rata’ i ispravno je da počnemo odgovarati na to”, kazao je britanski ministar.

U siječnju prošle godine Ministarstvo obrane Rusije objavilo je kako planiraju izgradnju više od 100 vojnih objekata na Arktiku do kraja godine.

U proljeće 2017. godine objavljeno je da prijedlog programa opremanja i modernizacije Oružanih snaga Rusije za 2018-2025 predviđa naoružavanje ruskih vojnih snaga na Arktiku modernim oružjem.

Norveška je, pak, u listopadu prošle godinje objavila kako planira poslati naoružanu jedinicu na arktičku granicu s Rusijom te kupiti tenkove i artiljeriju kao odgovor na rastuće prijetnje.

Izvor: Agencije