Oglasi

Velika Britanija protjeruje 23 ruska diplomata

Zbog optužbi za trovanje špijuna Velika Britanija uvodi sankcije i najavljuje protjerivanje ruskih diplomata iz zemlje.
Prethodni pokušaj Therese May da osigura podršku Parlamenta doživio je porazEPA

Velika Britanija je danas saopćila kako će protjerati 23 ruska diplomata nakon što je Moskva odbila objasniti kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrijebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, prenose agencije.

Britanska premijerka Theresa May je rekla kako su ruske diplomate, koje imaju sedmicu dana da odu iz države, identificirane kao "neprijavljeni obavještajni zvaničnici".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas kako Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna. U ponoć je istekao rok koji je May dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospio u Salisbury gdje su otrovani Sergej Skripalj i njegova kćerka.

May je rekla kako je poništen poziv za posjetu Velikoj Britaniji ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao i da su suspendirani svi kontakti s Rusijom na visokom nivou, te dodala kako kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svjetskom nogometnom prvenstvu ovog ljeta.

Među mjerama su i povećane provjere privatnih letova, kao i na carini. Ruska državna imovina bit će zamrznuta ako postoje podaci kako bi mogla biti iskorištena za ugrožavanje života ili imovine britanskih državljana i stanovnika.

May je rekla kako Rusija nije dala "nikakvo objašnjenje" kako je sporni nervni agensi iskorišten u Velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao "sarkazam, prezir i prkošenje".

"Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva", rekla je May.

Ruske reakcije

Ambasada Rusije u Londonu smatra neprijateljskim aktom protjerivanje ruskih diplomata.

"Mi smatramo ovo neprijateljskim aktom, koji je potpuno neprihvatljiv, neopravdan i kratkovid", navedeno je u saopćenju ruske ambasade, prenosi agencija Reuters.

U saopćenju se navodi i kako su za pogoršanje odnosa između Rusije i Velike Britanije u ovom trenutku apsolutno odgovorni aktuelni britanski politički lideri.

Reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije koje je navelo kako ministar Lavrov nije prihvatio poziv za posjetu Londonu.

Glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova na svome Facebook profilu napisala je:

"May 'povlači' poziv Lavrovu da posjeti Veliku Britaniju. Samo što on taj poziv nikada i nije prihvatio."

Regrutovala ga britanska tajna služba

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj (66) i njegova kćerka Julija (33) u kritičnom su stanju nakon što su pronađeni onesviješteni na klupi u Salisburyju.

Skripalj je bivši pukovnik ruske vojno-obavještajne službe, koji je 2006. osuđen u Rusiji po optužbama da se bavio špijunažom u korist britanske obavještajne službe MI6.

Tada je osuđen na 13 godina zatvora, ali je 2010. oslobođen u okviru razmjene špijuna sa SAD-om, nakon čega se sklonio u Britaniju.

Ruska sigurnosna služba (FSB) tvrdila je da je on počeo raditi za britanske tajne službe dok je 1990-ih služio u vojsci te da im je prenosio informacije klasifikovane kao državne tajne, prenijele su agencije.

Skripalj je nakon hapšenja u Moskvi 2004. priznao da ga je 1995. regrutovala britanska obavještajna služba, kao i da im je davao informacije o ruskim agentima u Evropi, a da je zauzvrat dobio naknadu od 100.000 američkih dolara.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.