Velika Britanija predala dokumente o Brexitu

Britanske zastave bit će uklonjene iz prostorija Evropske unije (EPA)

Britanski ambasador pri Evropskoj uniji Tim Barrow u srijedu je zvaničniku EU-a predao dokumente kojima se formalizira Brexit, satima prije nego što evropski zastupnici potpišu sporazum po kojem će Velika Britanija konačno napustiti blok u petak.

Tri i po godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje EU-a Barrow je predao dokument u tamnoplavom kožnom povezu s amblemom Ujedinjenog Kraljevstva pred zastavama Velike Britanije i EU-a u sjedištu Unije u Briselu, objavio je Reuters, prenijela je Fena.

Evropski parlament trebao bi dati konačno odobrenje za sporazum o Brexitu u 18 sati po srednjoevropskom vremenu, nakon čega će evropski zastupnici napraviti “oproštajnu zabavu” za njihove 73 kolege koje napuštaju EP.

Farage: Nema povratka

Nakon dugih i često mučnih pregovora o razlazu Velika Britanija u ponoć u petak po srednjoevropskom vremenu napustit će klub, kojem se pridružila 1973.

Potom će britanske zastave biti uklonjene iz prostorija EU-a, dok će zastave Unije biti spuštene u britanskim uredima bloka.

Posljednjeg radnog dana kao člana EP-a vodeći aktivist za Brexit Nigel Farage izjavio je novinarima da “nema povratka” nakon što Velika Britanija napusti blok.

Uz samo 11 mjeseci, koliko je preostalo za prijelazni period, koji ima za cilj ublažiti proces Brexita, uskoro će početi novi pregovori o novim odnosima između dvije strane koji pokrivaju sva polja, od trgovine do sigurnosti.

Izvor: Agencije