Velika Britanija osigurala 340 miliona doza vakcine protiv korona virusa

Vakcine bi bile namjenjene stanovništvu koje je najviše izloženo korona virusu (EPA)

Britanska vlada osigurala je ukupno 340 miliona doza vakcine protiv korona virusa, pošto je danas saopćila da je sklopila ugovore sa američkim laboratorijama Johnson & Johnson i Novavax o nabavci 90 miliona doza vakcine.

Prva laboratorija će osigurati 30 miliona doza, a druga 60 miliona doza vakcine, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

U pitanju su različite vakcine, a njihova nabavka je osigurana kada one budu “ugledale svjetlost dana”, navele su britanske vlasti.

Velika Britanija će kofinansirati kliničko ispitivanje vakcine laboratorije Johnson & Johnson.

Isporuka polovinom 2021.

Vakcine bi mogle biti isporučene polovinom 2021. godine i bile bi namjenjene stanovništvu koje je najviše izloženo korona virusu, kao što su medicinski radnici, odrasle osobe sa hroničnim bolestima i starije osobe.

Britanske vlasti su ranije sklopile dogovore sa drugim laboratorijama koje proizvode vakcinu, tako da ukoliko sve naručene vakcine budu zvanično priznate, Velika Britanija će imati 340 miliona doza.

Broj osiguranih doza vakcina je mnogo veći od broja stanovnika u Velikoj Britaniji (oko 66 miliona), ali vlasti su navele da su se odlučile na taj korak zato što je još rano predvidjeti koja će od tih vakcina biti efikasna i zvanično odobrena.

Izvor: Agencije