Velika Britanija optužila Rusiju da se pokušala umiješati u izbore

Gotovo je sigurno da su se ruski akteri pokušali umiješati u opće izbore 2019, godine, kaže Dominic Raab (EPA)

Velika Britanija je saopćila u četvrtak da se Rusija pokušala umiješati u njene opće izbore 2019. godine, tako što je nezakonito pribavila dokumente povezane s trgovinskim sporazumom sa SAD-om i objavila ih na društvenim medijima.

“Gotovo je sigurno da su se ruski akteri pokušali umiješati u opće izbore 2019. godine, nezakonito stvarajući kopije vladinih dokumenata i objavivši ih preko društvenih medija”, rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

“Osjetljivi vladini dokumenti povezani s američko-britanskim sporazumom nezakonito su nabavljeni prije općih izbora 2019. godine i distribuirani online putem društveno-medijske platforme Reddit”, dodao je on, prenosi Hina.

Premijer Boris Johnson premoćno je pobijedio na izborima u decembru 2019. godine, ispred čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna, u toj mjeri da Konzervativna stranka ima najviše mandata od 1987. godine i vremena bivše premijerke Margaret Thatcher.

Pravo na prikladan odgovor

“Iako nema dokaza o većoj ruskoj kampanji usmjerenoj protiv općih izbora, svaki pokušaj miješanja u naš demokratski proces potpuno je neprihvatljiv”, rekao je Raab.

“Vlada zadržava pravo da odgovori s prikladnim mjerama u budućnosti”, dodao je on.

Odnosi između Londona i Moskve dosegli su hladnoratovski nivo 2018. godiner, kada je Velika Britanija okrivila Moskvu za pokušaj ubistva dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u engleskom katedralnom gradu Salisburyju.

Rusija je negirala odgovornost, no London je identificirao agente iz ruske vojne obavještajne službe koji su doputovali u Englesku kako bi otrovali Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju.

Izvor: Agencije