Velika Britanija obnavlja flotu nuklearnih podmornica

Velika Britanija negdje u okeanu uvijek ima porinute podmornice sa do 40 nuklearnih bojevih glava (EPA)

Nova britanska premijerka Theresa May odnijela je u ponedjeljak prvu pobjedu u Parlamentu, ubijedivši poslanike da ogromnom većinom glasaju za zamjenu zastarjelih nuklearnih podmornica novim plovilima.

U prvom obraćanju Donjem domu, od kada je prošle sedmice stupila na premijersku dužnost, Theresa May je upozorila da prijetnja od nuklearnog oružja raste i da bi bilo veoma neodgovorno napustiti sredstva nuklearnog odbrambenog odvraćanja.

Članovi Parlamenta glasali su za njen prijedlog sa 472 glasova za i 117 protiv.

Jeremy Corbyn protiv

Premijerka je ovim dobila zeleno svjetlo za proizvodnju četiri nove podmornice, koje će nositi raketne sisteme “Trident” s nuklearnim bojevim glavama, što će Veliku Britaniju koštati 49 milijardi eura.

Podršku su joj pružili i neki laburistički poslanici, bez obzira što se prijedlogu usprotivio njihov lider Jeremy Corbyn.ž

Theresa May je navela da su “ruska agresija” i nuklearne ambicije Sjeverne Koreje dokaz da nuklearna prijetnja nije nestala, već porasla.

“Nemoguće je sa sigurnošću reći da u narednih 30 ili 40 godina neće biti ekstremnih prijetnji po našu bezbjednost i način života. Bilo bi veoma neodgovorno da izgubimo sposobnost da odgovorimo na takve prijetnje”, rekla je ona.

Velika Britanija je jedna od tri nuklearne sile u okviru NATO-a, pored SAD-a i Francuske.

‘Prihvatljivo’ 100 hiljada mrtvih

Od 1969. godine je uvijek imala sredstva odvraćanja na moru, što znači da negdje u okeanu uvijek ima porinute podmornice sa do 40 nuklearnih bojevih glava.

Svaka od tih podmornica nosi zapečaćeno pismo premijera s instrukcijama kako da se postupi u slučaju da britanska vlada ne može djelovati zbog nuklearnog napada.

Na insistiranje da kaže da li bi bila spremna izvršiti nuklearni napad u kome bi poginulo 100.000 nevinih ljudi, ona je odgovorila “da”.

Izvor: Agencije