Velika Britanija: Konjsko meso u lazanjama

Veliku Britaniju pogodio je još jedan skandal s konjskim mesom koje je prodavano kao govedina.

Ovaj put radi se o zamrznutim lazanjama. Utvrđeno je da je meso u nekim od njih bilo 100 posto konjsko.

Gotova jela proizvodi švedska firma Findus, a pakovanja lazanja povučena su iz prodaje u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Naređene su dodatne provjere goveđih proizvoda.

Agencija za prehrambene standarde pozvala je sve veće dobavljače mesa da provedu hitne testove svih goveđih proizvoda na prisustvo konjskog mesa. 

Hronologija skandala

Prvo je 31. januara 2012. gigant za brzu hranu Burger King otkrio je da su neki od njegovih proizvoda kontaminirani konjskim mesom.

Zatim je 16. januara irska ustanova za sigurnost hrane objavila da su britanskim supermarketima isporučeni goveđi hamburgeri s tragovima konjske DNK i iz prodaje je povučeno 10 miliona pakovanja, a već 4. februara je prekinuta proizvodnja u još jednoj irskoj kompaniji za proizvodnju mesa, nakon što je otkriveno da u 75 posto sirovih sastojaka ima konjske DNK. Sljedećeg dana upletena je još jedna kompanija.

Nakon svega, u petak je Agencija za sigurnost hrane u Velikoj Britaniji naredila svim britanskim firmama da testiraju svoje proizvode od goveđih prerađevina, nakon što su pronađene lazanje sa 99 posto konjskog mesa.

U mnogim dijelovima Evrope konjsko meso je popularna alternativa za skuplje goveđe proizvode.

“Konjsko iil svinjsko meso ista je stvar, ali mora vam se sviđati”, kaže jedna građanka Velike Britanije, dok druga dodaje da razlike između „konjskog mesa i govedine, jednostavno nema”.

Sumnja u kriminalnu trgovinu

No, u Britaniji postoji zabrinutost da bi zabranjeni veterinarski proizvod za ublažavanje boli kod konja “fenilbutazon” mogao ući u prehrambeni lanac.

“Problem kad ovog preparata jeste da niko nije ustanovio kad je sigurno jesti meso koje je tretirano. Zato je zbog opreza zabranjeno da konjsko meso uđe u prehrambeni lanac, jer nije utvrđeno da li je sigurno”, kaže veterinar Robin Hargreaves.

U londonskom sjedištu firme Findus, čije su lazanje uklonjene iz supermarketa, niko nije htio pred kameru. Međutim, ova politički štetna afera neće nestati.

Opozicioni političari pitaju zašto do sada nije pokrenuta policijska istraga. No, kako je javio reporter Al Jazeere iz Londona Peter Sharp, ne radi se samo o zdravstvenom problemu, kako su rekli iz Laburističke stranke, nego možda i o kriminalnoj trgovini.

Izvor: Al Jazeera