Velika Britanija: Izvoz oružja u 2018. dostigao rekord

Apelacioni sud Velike Britanije zaključio je da državna vlada krši zakon prodajom oružja Saudijskoj Arabiji (AP)

Velika Britanija je objavila da je dostigla rekordnu prodaju oružja u 2018. godini, koja joj je bila najbolja kada je riječ o izvozu britanskog naoružanja.

U izvještaju objavljenom u utorak, Ministarstvo međunarodne trgovine Velike Britanije saopštilo je da su narudžbe oružja u 2018. godine dostigle sumu od 14 milijardi funti (oko 17 milijardi dolara), devet milijardi više nego u 2017.

U izvještaju se ističe rast prodaje aviona Typhoon Kataru i komponenti za avion F-35 SAD-u. Ugovor o isporuci 24 primjerka aviona Typhoon Kataru, koji je finaliziran u septembru, vrijedan je pet miliona funti.

Drugi najveći izvoznik oružja

Prema ovom izvještaju, Velika Britanija je drugi najveći izvoznik oružja u svijetu, iza SAD-a. Američki udio svjetske trgovine naoružanjem iznosi 40, a britanski 19 posto.

Rusija, treći najveći izvoznik oružja, stoji na 14 posto tržišnog udjela, a četvrta je Francuska, sa devet posto.

Na zemlje s Bliskog istoka, među kojima su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, otpada gotovo 80 posto britanskog izvoza u 2018. godini.

Izvještaj je objavljen usred rasprava u Velikoj Britaniji zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, jednom od najvećih kupaca britanskog oružja i vodećem uzovniku oružja u svijetu.

U junu, Apelacioni sud Velike Britanije zaključio je da državna vlada krši zakon prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, pošto se to oružje koristi u razarajućem ratu u Jemenu.

Sporan izvoz Saudijskoj Arabiji

Koalicija koju vode Saudijska Arabija i UAE je 2015. godine pokrenula vojnu intervenciju u Jemenu kako bi omogućila povratak međunarodno priznatog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija na vlast, kojeg su pobuljenici Husi prethodne godine svrgnuli.

Petogodišnji rat Ujedinjene nacije nazivaju najvećom humanitarnom krizom na svijetu, u njemu su ubijeni deseci hiljada ljudi, dok među stanovništvom vlada glad.

Odluka suda nije zaustavila prodaju britanskog oružja Saudijskoj Arabiji, ali jeste nove ugovore o njegovoj kupovini.

Ranije ovog mjeseca, Vlada Velike Britanije zatražila je od Vrhovnog suda da preinači odluku.

Izvor: Al Jazeera