Oglasi

Velika Britanija: Izvoz oružja u 2018. dostigao rekord

Narudžbe naoružanja dostigle su sumu od 14 milijardi funti, saopštilo je Ministarstvo međunarodne trgovine.
Apelacioni sud Velike Britanije zaključio je da državna vlada krši zakon prodajom oružja Saudijskoj ArabijiAP

Velika Britanija je objavila da je dostigla rekordnu prodaju oružja u 2018. godini, koja joj je bila najbolja kada je riječ o izvozu britanskog naoružanja.

U izvještaju objavljenom u utorak, Ministarstvo međunarodne trgovine Velike Britanije saopštilo je da su narudžbe oružja u 2018. godine dostigle sumu od 14 milijardi funti (oko 17 milijardi dolara), devet milijardi više nego u 2017.

U izvještaju se ističe rast prodaje aviona Typhoon Kataru i komponenti za avion F-35 SAD-u. Ugovor o isporuci 24 primjerka aviona Typhoon Kataru, koji je finaliziran u septembru, vrijedan je pet miliona funti.

Drugi najveći izvoznik oružja

Prema ovom izvještaju, Velika Britanija je drugi najveći izvoznik oružja u svijetu, iza SAD-a. Američki udio svjetske trgovine naoružanjem iznosi 40, a britanski 19 posto.

Rusija, treći najveći izvoznik oružja, stoji na 14 posto tržišnog udjela, a četvrta je Francuska, sa devet posto.

Na zemlje s Bliskog istoka, među kojima su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, otpada gotovo 80 posto britanskog izvoza u 2018. godini.

Izvještaj je objavljen usred rasprava u Velikoj Britaniji zbog prodaje oružja Saudijskoj Arabiji, jednom od najvećih kupaca britanskog oružja i vodećem uzovniku oružja u svijetu.

U junu, Apelacioni sud Velike Britanije zaključio je da državna vlada krši zakon prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, pošto se to oružje koristi u razarajućem ratu u Jemenu.

Sporan izvoz Saudijskoj Arabiji

Koalicija koju vode Saudijska Arabija i UAE je 2015. godine pokrenula vojnu intervenciju u Jemenu kako bi omogućila povratak međunarodno priznatog predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija na vlast, kojeg su pobuljenici Husi prethodne godine svrgnuli.

Petogodišnji rat Ujedinjene nacije nazivaju najvećom humanitarnom krizom na svijetu, u njemu su ubijeni deseci hiljada ljudi, dok među stanovništvom vlada glad.

Odluka suda nije zaustavila prodaju britanskog oružja Saudijskoj Arabiji, ali jeste nove ugovore o njegovoj kupovini.

Ranije ovog mjeseca, Vlada Velike Britanije zatražila je od Vrhovnog suda da preinači odluku.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.