Velika Britanija i EU nastavljaju razgovore o Brexitu

Sjeverna Irska, Republika Irska, Granica
Granica između Irske, kao članice Evropske unije, i Sjeverne Irske najspornija je tačka Brexita (EPA)

Evropska unija saopćila je danas da su se pregovarači Velike Britanije i Evropske unije složili nastaviti razgovore kako bi se prebrodila kriza s Brexitom.

Evropska komisija saopćila je da su tehnički razgovori usredsređeni na “prvi set koncepata, principa i ideja koje je Velika Britanija iznijela”, prenijela je agencija Beta.

Evropska unija zatražila je da Velika Britanija podnese pismene prijedloge kako da roba nesmetano prelazi preko irske granice bez skupih i dugotrajnih kontrola nakon što Sjeverna Irska napusti EU s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

Ispitivanje prijedloga za backstop

Komisija kaže da je “neophodno da postoji potpuno izvodljivo i pravno operativno rješenje” uključeno u pravno obavezujući sporazum o Brexitu.

Navodi se da je Unija i dalje “voljna i otvorena ispitati sve takve prijedloge koji su u skladu s ciljem backstopa“, koji Velika Britanija želi ukloniti, a koji je sada u sporazumu.

Backstop je mehanizam koji od Velike Britanije zahtijeva da zadrži određena pravila EU-a kako bi izbjegla čvrstu granicu između članice EU-a Irske i Sjeverne Irske.

Izvor: Agencije