Velika Britanija i EU nastavljaju pregovore o Brexitu

Britanski opozicioni političari optužili su jučer premijerku May da ih pokušava podmititi kako bi glasali za njen sporazum o Brexitu (EPA)

Visoki zvaničnici Evropske unije i Velike Britanije nastavljaju razgovore o Brexitu, manje od mjesec dana prije predviđenog izlaska te države iz Unije, a, kako je jučer potvrđeno, danas će se glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier sastati s britanskim ministrom za Brexit Stevenom Barkleyjem i državnim tužiteljem Jeffreyjem Coxom.

Zamjenik laburističkog gradonačelnika Londona izjavio je jučer kako bi Velika Britanija trebala zamrznuti termin izlaska iz Evropske unije, a zatim i održati drugi referendum kao potvrdu bilo kakvog dogovora sa Briselom.

Rajesh Agrawal, uspješni londonski privrednik i zamjenik gradonačelnika Londona zadužen za ekonomska pitanja, rekao je za AP kako je 25 dana prije zakazanog izlaska Velike Britanije iz EU još mnogo stvari nejasno oko uslova Brexita i „da je potrebno da se rasteretimo tog pritiska“.

Optužbe za podmićivanje

Britanski opozicioni političari optužili su jučer premijerku Theresu May da ih pokušava podmititi kako bi glasali za njen sporazum o Brexitu.

Britanska Vlada najavila je paket od 1,6 milijardi funti za finansiranje obnavljanja „propalih“ područja države tokom narednih nekoliko godina.

Mnoge od tih zajednica glasale su za opozicionu Laburističku partiju i taj potez se vidi kao pokušaj dobijanja podrške njihovih zastupnika za sporazum premijerke May o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Izvor: Agencije