Oglasi

Velika Britanija: Bankrot druge najveće građevinske kompanije

Firma Carillion proglasila bankrot nakon što je njen dug porastao na 2,2 milijarde dolara.
Vlada Velike Britanije je ipak saopćila kako će biti nastavljeni svi infrastrukturni projekti na kojima je angažirana ova kompanijaEPA

Druga najveća britanska građevinska kompanija Carillion proglasila je bankrot, prenosi agencija Anadolija.

Kompanija je na zvaničnoj internetskoj stranici saopćila kako su morali proglasiti bankrot nakon ozbiljnih finansijskih problema s kojima su se suočavali.

Dugovanje kompanije je, navodno, poraslo na 1,6 milijardi funti ili 2,2 milijardi dolara.

Vlada Velike Britanije je ipak saopćila kako će biti nastavljeni svi infrastrukturni projekti na kojima je angažirana ova kompanija.

Hiljade poslova u pitanju

David Lidington, zamjenik premijera, kazao je kako svi uposlenici ove kompanije moraju nastaviti ići na svoja radna mjesta.

Kompanija u čitavom svijetu upošljava 43.000 radnika, od čega 20.000 u Velikoj Britaniji.

Iz Carilliona su prethodnih dana saopćili kako su ušli u postupak prinudne likvidacije, zbog čega je u opasnosti više hiljada radnih mjesta i ugovori vrijedni više miliona funti.

Iz kompanije je rečeno kako uprava nije imala drugog izbora, jer tokom vikenda, u razgovorima s kreditorima i Vladinim zvaničnicima, nije uspjela osigurati potrebna kratkoročna finansijska sredstva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.