Velesile za kažnjavanje Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja tvrdi da je njen nuklearni program odgovor na američko neprijateljstvo (AFP)

Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Kine postigli su provizorni dogovor o nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kojom bi kaznili Sjevernu Koreju zbog njene treće nuklearne probe, izvršene prošlog mjeseca, rekle su diplomate u New Yorku.

Predstavnica SAD-a pri UN-u Susan Rice pozvala je da se Pjongjangu odobre najteže sankcije ikada. 

“Prvi put ova rezolucija je usmjerena na nezakonite aktivnosti diplomatskog osoblja Sjeverne Koreje, sjevernokorejskih bankarskih veza, nedozvoljene prenose gotovinskog novca i nova ograničenja na putovanja”, rekla je Rice.

U Moskvi je ruski diplomata rekao da je Rusija, koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a ovog mjeseca, spremna podržati nacrt rezolucije o Sjevernoj Koreji ukoliko se on odnosi samo na nuklearni i raketni program Pjongjanga.

Pojedinosti o nacrtu rezolucije još nisu dostupne, a očekuje se da će biti objavljene sljedeće sedmice.

‘Neprijateljstvo SAD-a’

S druge strane, zvanični Pjongjang je poručio da proba predstavljala čin samoodbrane protiv, kako su kazali, neprijateljstva SAD-a i zaprijetio je poduzimanjem jačih mjera i otkazivanjem primirja postignutog prije 60 godina.

“U potpunosti ćemo poništiti korejsko primirje, koje svakako postoji samo formalno, ako dođe do realizacije vojnih vježbi 11. marta. Ako nam prijete nuklearnim oružjem, mi ćemo uzvratiti snažnijim i precizniijim napadom nuklearnim oružjem s naše strane.

To je naš nepromijenjen stav i moćan način odgovora naše vojske i naroda”, rekao je predstavnik vojske Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja tvrdi da je njen nuklearni program odgovor na američko neprijateljstvo koje datira još iz vremena Korejskog rata 1950-53, koji je okončan primirjem, a ne mirom.

Izvori: Al Jazeera i agencije.