Velesile o Siriji: Postepeni prekid borbi

Velike sile u petak su na sastanku u Minhenu postigle dogovor o planu čiji je cilj okončanje sukoba u Siriji.

Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uvjeti za oživljavanje mirovnih pregovora, javio je Reuters pozivajući se na diplomatske izvore.

“Nismo postigli dogovor o trenutnom prekidu ruskih udara, ali smo došli do posvećenosti procesu koji će, ako uspije, promijeniti situaciju”, navodi zapadni izvor.

Istovremeno, američki državni sekretar John Kerry, koji je učestvovao na sastanku, rekao je da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od sedam dana, prenosi AFP.

On je dodao da se to neće odnositi na grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), Front Al-Nusra i druge naoružane grupe.

Kerry je kazao kako su se strane složile da se ženevski pregovori što prije obnove.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN-a o Siriji.

‘Postupci na terenu’

Glasnogovornik sirijske opozicije pozdravio je preduzete napore, ali i istakao da je potrebno vidjeti postupke na terenu. On je najavio da će se sirijska opozicija vratiti mirovnim razgovorima u Ženevi ako će idućih dana biti konkretnih rezultata na terenu, izvijestio je Reuters.

I drugi su predstavnici opozicije oprezno podržali sporazum o “prekidu neprijateljstava” u ratom razrušenoj zemlji.

Visoki pregovarački odbor, kao glavna opozicijska grupa, sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji, “u načelu” pozdravlja djelomično primirje, “ali žele djela, a ne samo riječi”, jer im je, kako kažu, “dosta obećanja”.

Zasad nema službenog komentara iz Damaska o sporazumu iz Minhena.

Razgovori u Minhenu su započeli razilaženjem u stavovima: Rusija je rekla da je spremna na primirje 1. marta, dok su SAD i EU tražili da se borbe odmah obustave.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u razgovoru za njemački dnevnik Handelsblatt, koji će izaći u petak, ocijenio da bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački sto i dogovoriti kraj rata u Siriji “umjesto pokretanja novog svjetskog rata”.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ranije je najavio da se na sastanku velikih sila u Minhenu treba postići “nekakav napredak” kako bi se sirijski mirovni pregovori održali na životu.

Ključna pitanja

Ministri vanjskih poslova su na razgovorima nastojali postići dogovor o tri ključna pitanja; postepenom prekidu sukoba, omogućavanju dostave humanitarne pomoći gradovima koji se nalaze pod opsadama obje strane i obavezivanju strana u sirijskom sukobu da se vrate u Ženevu na političke pregovore.

Vodeći svjetski zvaničnici okupit će se ovog vikenda u Minhenu na 52. konferenciji o sigurnosti i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji, dok ofanziva sirijskog režima i Rusije na grad Halep prijeti novim egzodusom desetaka hiljada ljudi.

Minhen je u četvrtak, uoči konferencije, bio domaćin Međunarodne grupe za pomoć Siriji, neformalne skupine 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koja je u novembru u Beču donijela diplomatske smjernice o rješavanju sukoba u toj zemlji.

Izvor: Agencije