Većina Škota za širu autonomiju

Neki analitičari smatraju da je podrška 'devo maxu' više odraz zabrinutosti zbog moguće nezavisnosti, nego želje za većom autonomijom (EPA)

Više Škota željelo bi da Parlament Škotske dobije šire ovlasti u nadzoru poreza i potrošnje, nego da se krene u riskantnu opciju neovisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva, vidi se iz istraživanja objavljenog u utorak.

Institut za društvene studije ScotCen ustanovio je da je dalja devolucija, ili “devo max”, odnosno maksimalno širenje ovlasti Parlamenta Škotske, ali i dalje u sklopu UK-a, budućnost koju preferira mnogo Škota, iako ta opcija neće biti ponuđena 18. rujna, kad Škoti izađu na referendum o neovisnosti.

No, analitičari očekuju da približavanjem referenduma i devolucija postane važniji aspekt kampanje te da britanske stranke glasačima ponude nešto prihvatljivo u zamjenu za protivljenje neovisnosti.

Podijeljena mišljenja

Škotska ima Parlament od 1999. godine i on odlučuje o pitanjima poput obrazovanja, zdravstva, okoliša, gradnje i pravosuđa, a “devo max” predao bi Škotskoj sve ovlasti osim obrane i vanjskih poslova.

Na pitanje o škotskoj budućnosti, 32 posto Škota izabire “devo max”, 25 posto hoće zadržati sadašnje stanje, a 31 posto podupire punu neovisnost.

No, kad glasači moraju izabrati između neovisnosti ili širenja autonomije, 61 posto bira “devo max”, a 39 posto neovisnost i prekid 307 godina duge državnopravne veze s Engleskom.

Analitičar John Curtice, konzultant u ScotCenu, kaže kako je potpora “devo maxu” više odraz zabrinutosti zbog moguće neovisnosti, nego želje za većom autonomijom te da su podijeljena mišljenja o tome što bi daljnja devolucija donijela.

Izvor: Agencije