Većina Rusa za povlačenje trupa iz Sirije

Neki Rusi vjeruju da je njihova zemlja ostvarila svoje ciljeve u Siriji (AP)

Više od polovine ruskih građana podržava obustavu ruskih vojnih operacija u Siriji i povlačenje njihovih trupa iz te države, pokazalo je istraživanje koje je prošlog mjeseca proveo Centar za studije Levada iz Moskve.

Centar je također zabilježio nagli pad interesa ruskih građana za sirijsko pitanje, na osnovu rezultata ankete koja je obuhvatila 137 gradova i 50 ruskih oblasti.

Prema istim rezultatima, interes Rusa za sirijski rat pao je na trenutnih 61 posto s 86 posto iz 2017. Podaci istraživanja pokazuju da 55 posto Rusa podržava povlačenje ruskih vojnika, dok se u 2015. godini 49 posto ispitanika izjasnilo za okončanje vojne operacije.

Centar za studije Levada objavio je rezultate ankete u vrijeme dok traje opsežna vojna operacija koju su snage sirijskog režima, uz podršku ruskih snaga, pokrenule prije nekoliko sedmica u sjeverozapadnom predgrađu Hame i južnom predgrađu Idliba, u sjevernoj Siriji.

Ekonomski faktor

Prema ruskim stručnjacima i posmatračima, jedan od razloga za pad popularnosti ruskih vojnih operacija u Siriji, koje su počele u jesen 2015, jest rastući strah da će se Rusija uplesti u dugoročni rat u Siriji sličan sovjetskoj intervenciji u Afganistanu.

Tu je i ekonomski faktor, pa bi tako građani Rusije radije trošili novac na rješavanje unutrašnjih problema umjesto da ga troše u Siriji, Ukrajini i Venecueli.

Neki Rusi vjeruju da je njihova zemlja ostvarila svoje ciljeve u Siriji i da, prema tome, više nema opravdanja za ostanak ruskih vojnika u toj zemlji. Osim toga, očit je i slabiji interes medija za izvještavanje o sirijskom ratu.

Izvor: Agencije