Većina Nijemaca ne želi nove izbjeglice

Izbjeglice
Bundestag je odbacio zahtjev stranke Zeleni da se sa grčkih otoka u Njemačku prebaci 5.000 izbjeglica (Reuters)

Većina građana Njemačke odbacuje prihvaćanje maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka, kako to traži stranka Zeleni, proizlazi iz jednog ispitivanja javnog mnijenja.

“Ukupno 51 posto ispitanih se protivi primanju maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka, 39 posto je za. Ostatak ispitanih nema stav po ovom pitanju”, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja instituta Civey za dnevnik Augsburger Allgemeine.

Kako se nadalje navodi, posebice je primjetna razlika u odnosu prema izbjeglicama kad se u obzir uzme politička opredijeljenost ispitanih, prenois Hina.

Među biračima demokršćanske Unije Kršćansko demokratska unija (CDU) / Kršćanslo socijalna unija (CSU) 71 posto ispitanih se protivi ovakvim humanitarnim akcijama.

Birači liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP) se sa 75 posto protive prihvaćanju novih izbjeglica, a najviši postotak onih koji odbijaju ovakve akcije (96 posto) se nalazi među biračima nacionalno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Protivljenje ‘usamljenim akcijama’

Birači Zelenih (69 posto) i Socijaldemokratske partije Njemačke (SDP, 59 posto) su većinski za prihvaćanje maloljetnih izbjeglica bez pratnje.

Bundestag je u četvrtak odbacio zahtjev stranke Zeleni da se s grčkih otoka u Njemačku prebaci 5.000 izbjeglica, pri čemu bi se radilo o maloljetnicima bez pratnje, trudnicama i ženama s djecom.

Stranke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije su naglasile kako se načelno ne protive ideju pomoći izbjeglicama u Grčkoj, ali se protive “usamljenim akcijama” Njemačke bez rješenja na razini Europske unije.

Njemačka je tijekom izbjegličkog vala 2015/16. godine prihvatila preko milijun izbjeglica, što je pokrenulo mnogobrojne društvene procese i promjenu političkog krajobraza Njemačkem uz porast popularnosti populista i pad popularnosti etabliranih stranaka.

Izvor: Agencije