Većina Nijemaca ne smatra nasljednicu Angele Merkel pogodnom za kancelarku

Mnogima smeta javno koketiranje Annegret Kramp-Karrenbauer s konzervativnim stavovima (EPA)

Tijesna većina Nijemaca smatra da Annegret Kramp-Karrenbauer, nasljednica Angele Merkel na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske stranke – CDU, ne bi bila i dobra kancelarka.

“Pedeset jedan posto ispitanih smatra da Kramp-Karrenbauer nije podobna za funkciju kancelake, 34 posto smatra da ova političarka to može”, proizlazi iz Političkog barometra, ispitivanja javnog mnijenja koje je za potrebe javnog servisa ZDF provodi institut Istraživačka grupa izbori.

I u direktnom ispitivanju zadovoljstva radom političara Kramp-Karrenbauer je izgubila podršku u usporedbi s posljednjim ispitivanjem u februaru.

Sada je na listi od +5 do -5 Kramp-Karrenbauer dobila ocjenu 0,7, što je gubitak u usporedbi s posljednjim istraživanjem kada je ova političarka dobila ocjenu 1,4, što ju je držalo pri samom vrhu liste popularnosti političara.

Procjenjuje se da su novoj predsjednici CDU-a i najizglednijoj kandidatkinji demokršćanske Unije CDU/CSU za kancelarku na sljedećim parlamentarnim izborima naškodile izjave izrečene tokom karnevala, koje su u velikom dijelu javnosti prihvaćene s neodobravanjem.

Neukusna šala na karnevalu

Kramp-Karrenbauer se, nastupajući na jednoj karnevalskoj svečanost,i po mišljenju mnogih, neukusno našalila na račun transrodnih osoba, kada je rekla da su nužnici za transrodne osobe namijenjeni onima “koji ne znaju trebaju li piškiti stojeći ili sjedeći”.

Nakon kritika, Kramp-Karrenbauer je optužila javnost da je “ukočena” i “nema smisla za humor”.

Mnogima, također, smeta javno koketiranje Kramp-Karrenbauer s konzervativnim stavovima, kao što je neodobravanje pobačaja i istospolnih brakova, koje ova političarka iznosi mnogo agresivnije nego njena prethodnica, boreći se i za naklonost konzervativnog dijela Unije, koje ju smatra liberalnom političarkom koju je na vlast dovela Angela Merkel.

Kramp-Karrenbauer je na stranačkim izborima CDU-a tijesno pobijedila kandidata konzervativnog krila Friedricha Merza, a nakon toga je najavila da će provoditi politiku koja neće ići u smjeru podjela unutar stranke.

Izvor: Agencije