Većina Katalonaca glasala za nezavisnost

Prvi preliminarni rezultati simboličnog, neobavezujućeg referenduma o nezavisnosti španske pokrajine Katalonije pokazali su da je otcjepljenje od Španije podržala velika većina glasača, odnosno 80,7 posto.

Od do sada prebrojanih 2.043.226 glasova, 1.649.239 je bilo u korist nezavisnosti Katalonije, izjavila je katalonska potpredsjednica Joana Ortega.

Ortega je rekla da je glasalo 2,25 miliona birača, od kojih je 80,1 posto za potpunu nezavisnost, 10,1 posto za samostalnu Kataloniju povezanu sa Španijom, dok se tek 4,6 posto protivi bilo kakvom obliku nezavisnosti, prenosi Hina.

Pravo glasa imalo je oko 5,5 miliona ljudi, a moglo se izjasniti na oko 1.300 mjesta širom regije od 7,6 miliona stanovnika.

Madrid je izjašnjavanje, čiji se konačni rezultati očekuju krajem dana, nazvao “bezvrijednim”, iako su tokom dana mnogi birači čekali u redovima kako bi izrazili svoj stav.

‘Građanski neposluh’

Agencije navode da još nije poznato koji će biti značaj izjašnjavanja, no podsjećaju na nadavne odluke Ustavnog suda, koji je naredio odgodu referenduma, za koji Vlada u Madridu tvrdi da ga jedino ona može sazvati.

Nagađa se i da bi se katalonski vođa Artur Mas mogao naći na udaru sudskih vlasti zbog “građanskog neposluha”, jer je katalonski glavni tužitelj, na zahtjev Madrida, pokrenuo istragu o tome predstavlja li korištenje škola i javnih prostora u svrhu održavanja izjašnjavanja kršenje odluke Ustavnog suda, pišu agencije.

Mas je, međutim, Katalonce pozvao da se odazovu glasanju u što većem broju.

Zahtjevi za suverenost Katalonije u posljednjih pet godina su sve snažniji, ali španski premijer Mariano Rajoy poručuje da izjašnjavanje neće imati nikakvog učinka.

Izvor: Agencije