Većina Grka protiv odrednice Makedonija

Veliki broj Grka se protivi korištenju naziva Makedonija u nazivu susjedne države (EPA)

Većina Grka, 56,5 odsto, žele da termin Makedonija bude isključen iz naziva makedonske države, ali samo četvoro od 10 ispitanika veruje da je rešenje moguće bez termina Makedonija, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnjenja koje je uradila agencija Kapa research za grčku TV stanicu Alfa.

Viši od trećine anketiranih, 38,5 odsto, podržava kompromisno rešenje koje bi podazumevalo složenicu, dok četiri odsto želi rešenje sa bilo kojim imenom, prenela je agencija MIA.

Kada je reč o ostvarljivom rešenju, 39,5 odsto ispitanika kažu da je to rešenje koje uključuje termin Makedonija, 39 odsto veruje da je to složenica sa geografskom odrednicom, dok 13,5 procenata tvrdi da nema ostvarljivog rešenja.

Protiv predloga GornjaMakedonija, napisanom kao jedna reč i bez prevoda, izjasnilo se 56,5 odsto ispitanika.

Kocijas u Makedoniji 22. marta

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, čiji dolazak u Skoplje je najavljen za 22. mart, izjavio je uoči posete da je Makedoniji već poslat tekst sa grčkim predlozima novog imena te države i agenda narednih koraka u procesu razgovora.

“Pripremili smo tekst sa našim predlozima u celosti kako u odnosu na otvorene probleme koje imamo sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonija (BJRM), tako i o budućoj agendi o saradnji koja će doneti koristi za obe zemlje”, rekao je Kocijas za grčku državnu televiziju ERT.

Kako su u ponedeljak preneli grčki mediji, predlog Atine napisan je na 20 stranica sa 55 paragrafa o svim otvorenim pitanjima u vezi sa novim imenom Makedonije.

Mediji su naveli da se u tom predlogu spominju dva moguća rešenja – “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”, s tim da je ovaj prvi predlog, kako se spekuliše, izvesniji od drugog.

Izvor: Agencije