Oglasi

Većina građana BiH podržava članstvo u EU

U entitetu Republika Srpska u Evropsku uniju želi samo trećina stanovnika, u a entitetu Federacija Bosne i Hercegovine 70,6 njih posto.
Zemlje zapadnog Balkana mogle dostići standarde EU u najboljem slučaju za 40 godina.EPA - Ilustracija

Većina građana Bosne i Hercegovine i dalje podržava put ka članstvu u Europskoj uniji, ali velika je razlika u postotcima onih koji su za to u dva bosanskohercegovačka entiteta, rezultati su ankete objavljene u ponedjeljak.

U istraživanju koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine razmatralo na sjednici održanoj u Sarajevu je i podatak kako 56,52 posto građana u ovom trenutku podržava učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU i tako bi i glasali na eventualnom referendumu.

Na to pitanje pozitivno je odgovorilo tek 30,3 posto ispitanika stanovnika bh. entiteta Republika Srpska, dok u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine evropske integracije zagovara 70,6 posto ispitanika, navodi se u istraživanju koje je provela Direkcija za evropske integracije, koje djeluje pri Vijeću ministara.

Najviše zagovornika EU u Brčko distriktu

Najveću podršku evropskim intergacijima su iskazali u Brčko distriktu, gdje bi za učlanjenje Bosne i Hercegovine u EU glasalo 75,5 posto ispitanika.

Zagovornici evropskih integracija u Bosni i Hercegovini najveću korist očekuju na planu poboljšanja infrastrukture u zemlji, a zatim su na ljestvici prednosti sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala te poštivanje zakona.

Oni koji su skeptični prema članstvu u EU uglavnom smatraju kako bi to dovelo do povećanja troškova života i poreza, a tako razmišlja čak 66,5 posto euroskeptika.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.