Većina Beograđana se vozi bez karte u javnom prevozu

Četiri godine od uvođenja modernog Bus Plus sistema za naplatu karata u beogradskom javnom prijevozu, velik broj građana i dalje se vozi bez karte. Posao naplate i kontrole povjeren privatnoj firmi Apeks, trebao je znatno povećati naplatu, ali ne daje očekivane rezultate. Sindikat gradskog prijevoznika zato predlaže novo rješenje.

Uređaj koji je najavljen kao spas za beogradski gradski prijevoz. Bus Plus sistem trebalo je da zavede red i značajno poveća broj onih koji kartu plaćaju. Ipak, mnogi Beogradjani i dalje se voze besplatno.

„Trebaju gradske vlasti da znaju kakav je standard građana da bi mogli da očekuju da to bude realizovano“, rekla je Radmila, stanovnica Beograda.

„Nije sve do sistema nego do svesti građana“, smatra Luna iz Beograda.

Bus Plus je donio centralizovan sistem kontrole vozila i jednostavnu naplatu putem više vrsta kartica.

Ipak, naplata je loša, a subvencije grada su i dalje velike. Prošle godine Direkcija za javni prijevoz isplatila je gradskom saobraćajnom preduzeću pedeset pet miliona eura.

Mi nismo zadovoljni i želimo da smanjimo subvencije, u ovom trenutku je naplata negde oko 750 do 800 miliona dinara mesečno, Pokušavamo da povećamo naplatu, radimo na tome“, navodi Goran Vesić, gradski menadžer.

Naplatu vratiti GSP-u

Ugovor sa firmom Apeks potpisan je na deset godina, sa klauzulom da poslije četiri godine grad može da otkupi sistem. Međutim, cijena od 5,6 miliona eura za gradsku vlast je, kažu, prevelika. Sindikati međutim smatraju da je veća šteta ako se ugovor ne raskine.

„Mi očekujemo da grad Beograd sagleda sve ekonomske aspekte i da vidi da je mnogo isplativije da se taj sistem vrati pod okrilje grada Beograda odnosno u GSP BG koji je 118 godina vršio tu naplatu“, rekao je Zoran Antić samostalni sindikat GSP

O naplati u Apeksu nisu željeli govoriti pred kamerama.

„Sistem Bus Plus uveden je 2012. za vreme vladavine Demokratske stranke. Od početka su ugovor sa firmom Apeks pratile kontroverze. Od toga da je posao poveren kompaniji sa samo 500 eura kapitala, do toga da je potpisivanjem ugovora prekršen čitav niz zakona. U tome su najglasniji bili upravo sadašnji gradski čelnici koji su tada bili opozicija“, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Obećavali su da će, kada dođu na vlast najprije ukinuti Bus Plus i podnijeti prijave protiv onih koji su ugovor potpisali.

„To naprosto nije naš posao, ne bavimo se mi kao gradski funkcioneri time tu prosto postoje organi za to.
Očigledno jeste bilo legalno, ali ne znači i da kada je sve najbolje i kada je legalno ali trudimo se da izvučemo maksimum iz ovog sistema“, navodi Goran Vesić.

Dok gradske vlasti tvrde da su im zbog ugovora vezane ruke, sindikati ostaju pri stavu da je vraćanje naplate u sistem grada jedino dobro rešenje.

Izvor: Al Jazeera