Većina Amerikanaca se ne slaže s Trumpom

Učesnici demonstracija u New Yorku kazali su da je Donald Trump svojim riječima samo pojačao val islamofobije (EPA)

Većina Amerikanaca odbacuje prijedlog Donalda Trumpa da se privremeno zabrani ulazak muslimanima u Sjedinjene Američke Države, a stotine aktivista protestirale su u četvrtak navečer pred Trumpovim hotelom u centru New Yorka, javljaju agencije.

Trumpova izjava izazvala je val kritika u SAD-u i inozemstvu.

Učesnici demonstracija u New Yorku kazali su da je on svojim riječima samo pojačao val islamofobije, piše Reuters.

Anketa objavljena u četvrtak za Wall Street Journal / NBC News pokazuje da Trumpov prijedlog podržava 25 posto Amerikanaca, a protiv je 57 posto, prenosi AFP.

No, njegovom je prijedlogu sklono 42 posto republikanaca, a protiv je njih 36 posto.

Jasniji od drugih političara

Malo manje od dvije trećine Amerikanaca ima dobro mišljenje o muslimanima i taj je podatak stalan od 2002. godine, navodi NBC.

Polovina republikanaca ima nepovoljno mišljenje o muslimanima, pokazuje anketa.

Trump, koji je izjavu da treba zabraniti ulazak muslimanima izrekao nakon smrtonosnih napada muslimanskog bračnog para koji je ubio 14 osoba u San Bernardinu, otkazao je planirano putovanje u Izrael.

Neki su demonstranti u New Yorku kazali da su njegove izjave samo nešto jasnije od izjava drugih političara koji zagovaraju ograničenja za sirijske izbjeglice.

Drugi su ocijenili da je šteta već učinjena i da će muslimani u SAD-u zbog toga trpjeti.

Clinton: Trump nije smiješan nego opasan

Istovremeno je Hillary Clinton, kandidatkinja za nominaciju Demokratske stranke za predsjedničke izbore, izjavila kako više ne smatra da je Trump smiješan već da je opasan, a politička elita ima muke da odgovori na njegove ispade jer u osnovi ne “razumije taj fenomen”, piše New York Times.

Ona je ove sedmice u okviru predsjedničke kampanje žestoko kritizirala Trumpa, rekavši da trguje “predrasudama i paranojom”, a da je prijedlog o muslimanima “ne samo sramotan već i opasan”.

Clinton, međutim, također u svojim izjavama nastoji uvažiti i izvjesnu promjenu raspoloženja u biračkom tijelu koju Trump, očigledno, koristi, prenose agencije.

“Uredu je plašiti se. Kada se loše stvari dogode, to izaziva zabrinutost i strah. Ali kada se saberete, pogotovo kada ste lider, onda gledate šta možete uraditi s tim u vezi”, rekla je ona.

Izvor: Agencije