Večeras se slavi Badnje veče

Rimokatolička crkva i sve kršćanske crkve koje vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave večeras Badnje veče, uoči Božića.

Deseci hiljada  vjernika i posjetilaca stigli su  na Zapadnu obalu, gdje se pripremaju za ponoćnu misu.

Misa se održava u crkvi iznad pećine, u kojoj se, prema vjerovanju, rodio Isus Krist.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalemska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije, prenosi Tanjug.

Odlazak kršćana iz Betlehema

Božić se u Betlehemu  na okupiranoj Zapadnoj obali ove godine dočekuje u teškoj  atmosferi.

Svećenici  Crkve Kristova rođenja kažu kako su sjenu na ovogodišnju proslavu bacili rat u Gazi, nemiri u Istočnom Jerusalemu i nedavna smrt ministra u palestinskoj Vladi.

Pored toga, kršćanska zajednica u Betlehemu svakim danom sve je manja.

”Svake godine kršćani iz cijelog svijeta dolaze u Betlehem da proslave Kristovo rođenje. Ipak, sve veći broj palestinskih kršćana napušta ovo područje. Upravo je to je ono što najviše brine vjerske lidere”, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Zbog nemira u regiji, crkveni dužnosnici su odlučili da proslava Božića ne bude velika. Ipak, to nije spriječilo vjernike da se mole za bolju budućnost, javlja Tyab.

Rođenje Isusa

Prema Evanđelju, Isus Krist je rođen 25. decembra u Betlehemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove historije čovječanstva poštuje u cijelom kršćanskom svijetu.

U kršćanstvu se vjeruje da je Kristovo rođenje donijelo svjetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavjetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Isusom, Marijom i Josipom, klanjaju se na Božić vjernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije