Vatrogasci i zračne snage gase požare u Dalmaciji

Kanader, Požar
U gašenju požara na više lokacija i u srijedu su angažirane zračne snage (EPA)

Veliki požar koji je planuo iza podneva na benkovačkoj cesti kod brda Mrdakovica blizu Vodica i Zatona u Hrvatskoj, proširio se prema Raslini i gasi ga 71 vatrogasac uz pomoć zračnih snaga.

Novi požar buknuo je nešto iza 16:40 sati poviše Sapina Doca u blizini Rogoznice i njega gasi 17 vatrogasaca.

“Požar kod Zatona se širi i još nije po kontrolom, a s terena nam javljaju da ide prema Zatonu”, kažu u Županijskom centru 112, kako prenosi Hina.

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) priopćilo je da požar na lokaciji Zaton-Benkovačka cesta kod Šibenika gase dva kanadera i tri AirTractora.

Na požarištu blizu Rogoznice trenutačno je na terenu 17 vatrogasaca, a u pomoć su došle kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Marina i DVD Seget.

Novi požar kod Šestanovca

Novi je veliki požar poslijepodne izbio u Prpuši kod Šestanovca u blizini Splitsko-dalmatinskoj županiji. Gase ga vatrogasci uz pomoć dva protupožarna helikoptera i jednog AirTractora, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split. 

Požar je, kako je priopćeno iz MORH-a, uočio pilot AirTractora na protupožarnom izviđanju i odmah krenuo s gašenjem, a priključila su mu se dva helikoptera iz vojarne “Knez Trpimir” iz Divulja.

Vatrogasno-operativnom centru Split je u 13:30 sati dojavljeno da gori cijela istočna strana brda te su na teren izašla 92 vatrogasca i 27 vozila iz 17 vatrogasnih društava.

Vatra je zahvatila nisko raslinje, grabovinu i hrastovinu, u jednom je momentu ozbiljno zaprijetila obližnjim kućama, no brzom akcijom gasitelja spriječena je veća šteta, kažu u Vatrogasnom centru.

Prije mjesec na istom su mjestu vatrogasci gasili požar u kojem je izgorjelo približno 350 hektara šume i poljoprivrednih kultura.

Vatrogasci su u srijedu nastavili gasiti požar na Svilaji, u Dalmatinskoj zagori, a oko podneva tri kanadera obustavila su svoj angažman zbog pojačanog zadimljavanja zračnog prostora iznad požarišta i smanjivanja vidljivosti, doznaje se iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra u Splitu.

Izvor: Al Jazeera i agencije