‘Vatreni’ podsjetili na igre koje su im donijele srebro u Rusiji

Hrvatska, Vatreni, Tin Jedvaj
Mediji kao junaka hrvatske selekcije navode Tina Jedvaja, strijelca dva gola, uključujući i pobjednički u sudačkoj nadoknadi (EPA)

Nakon trijumfa hrvatske izabrane nogometne vrste rezultatom 3:2 u sudačkoj nadoknadi utakmice Lige nacija u kojoj nije manjkalo uzbuđenja i preokreta, hrvatski mediji s oduševljenjem pišu o nastupu “Vatrenih”, dok španjolski medijski napisi izražavaju žaljenje zbog gubitka tri boda i naglašavaju da Španjolska sada može samo nemoćno gledati nedjeljni ishod ogleda između Hrvatske i Engleske, nadajući se remiju koji bi im donio prvo mjesto u skupini.

Istovremeno, poslovično optimistični engleski mediji već zagrijavaju atmosferu za jurišanje na pobjedu i prvo mjesto na Wembleyu, a neki ističu da je nakon poraza od 6:0 u rujnu od ‘Furije’, Hrvatska protiv istog jakog protivnika ponovno pokazala nešto od onoga što je prezentirala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je osvojila titulu viceprvaka svijeta.

Pobjeda u nedjeljnoj utakmici jednu ili drugu reprezentaciju odvela bi u doigravanje.

Jedvaj: Bolje biti političar nego lijevi bek

Hrvatski mediji posebno ističu dva gola mladog Tina Jedvaja, uključujući i onaj odlučujući, te ističu kako je izbornik Zlatko Dalić ponovno pogodio kada se nakon dvoumljenja između Jedvaja i Antonija Milića u startnoj postavi ipak odlučio za reprezentativno iskusnijeg Jedvaja koji je bio dio momčadi koja se okitila srebrom u Rusiji.

Tako Jutarnji list piše da je mladi “Vatreni” doživio čudesnu, najljepšu večer karijere u pobjedi protiv Španjolske na stadionu u Maksimiru, zabivši pogodak za vodstvo od 2:1 te pobjednički treći gol.

Jedvaj je nakon utakmice čestitao svim suigračima i dobro raspoložen komentirao igranje pozicije lijevog beka, koju ne igra inače.

“Mi smo se u svlačionici baš smijali, šalili smo se da se lijevi bek u Hrvatskoj smatra najvećim problemom, bolje je biti političar nego lijevi bek”, rekao je po mnogim ocjenama junak sinoćnje utakmice, kako prenosi Jutarnji list.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić nakon utakmice je izjavio kako su njegovi igrači nagrađeni jer su čitavo vrijeme poštivali sustav igre.

“U zadnjoj minuti su svi naši igrači bili u španjolskom 16-ercu, nitko u fazi obrane i to nam je donijelo pobjednički gol. Vidjelo se koliko su igrači željeli tu pobjedu”, naglasio je Dalić, koji je u drugom poluvremenu priliku dao i mladima Josipu Brekalu te Nikoli Vlašiću.

“Pobijedili smo sami sebe”, bio je, pak, naslov na španjolskom portalu AS te se navodi da je Španjolska previše toga poklonila hrvatskoj reprezentaciji te više ne ovisi o sebi.

‘Ovog smo se nagledali u Rusiji’

Marca se osvrnula na dotrajali maksimirski stadion rekavši da je iz doba ‘Hladnog rata’, na kojem je Hrvatska, “zemlja iznenađenja”, u posljednjim trenucima utakmice Španjolsku poslala u tamu.

“Hrvati su potpuno zamiješali karte protiv Španjolske koja je na ovako važnoj utakmici previše griješila. Hrvati su nam zabili tri gola, Englezi također i sad ovisimo o raspletu na Wembleyju”.

Mundo Deportivo komentira da je ovim porazom Španjolska jednom i pol nogom izvan Lige nacija te da joj treba čudo za prolazak skupine.

“Neočekivani hrvatski junak bio je Tin Jedvaj koji nam je održao još jednu lekciju o preživljavanju Hrvatske, čega smo se nagledali u Rusiji”, piše Mundo Deportivo, prenio je Index.hr.

I britanski mediji očekivano su pridali mnogo pažnje svom nedjeljnom suparniku. Tako BBC piše da dramatični pogodak Hrvatske u sudačkoj nadoknadi Engleskoj daje nadu da može osvojiti prvo mjesto, a Daily Mail navodi da je iz hrvatskih redova stiglo obećanje o nastupu na razini onima koje su “Vatreni” pružili u Rusiji i da nisu razočarali.

Guardian izvještava o uzbudljivoj utakmici u kojoj kao junaka ističu Tina Jedvaja, čiji su golovi potpuno otvorili rasplet u skupini.

“Hrvatska će se suprostaviti Engleskoj znajući da joj pobjeda može donijeti prvo mjesto”. 

I mediji u Srbiji poklonili su pažnju utakmici u Maksimiru. Tako Blic piše o spektaklu u kojem je Hrvatska u foto-finišu svladala Španjolsku u nevjerojatnoj utakmici.

Ovacije za Mandžukića, Subašića i Ćorluku

Utakmici između Hrvatske i Španjolske prisustvovala su i trojica bivših hrvatskih reprezentativaca Vedran Ćorluka, Mario Mandukić i Danijel Subašić, kojima su uručena posebna priznanja, nakon što su se oprostili od igranja za reprezentaciju nakon srebra u Rusiji.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker uručio im je prije početka utakmice uokvirene dresove s brojem odigranih utakmica u hrvatskoj vrsti. 

Ćorluka je sakupio 103 utakmice u dresu “Vatrenih”, Mandžukić 89, a Subašić 44 nastupa.

To je bila prilika da im se Hrvatski nogometni savez (HNS), ali i navijači zahvale za sve godine provedene u dresu hrvatske vrste, a hrvatski mediji prenose da im je prepuni maksimirski stadion zahvalio zaglušujućim ovacijama.

Izvor: Agencije