Oglasi

Vatikanski sud donio prvu presudu za pranje novca

Prema Vatikanu, presuda trgovcu nekretninama Angelu Proiettiju od ključne je važnosti u kontekstu napora u borbi s financijskim kriminalom.
VatikanTužilaštvo u Parizu pokrenulo je istragu o navodnom seksualnom zlostavljanjuAP - Ilustracija

Vatikanski pravosudni sustav po prvi je put izrekao presudu za pranje novca, priopćili su u četvrtak iz ureda za tisak Svete Stolice.

Angelo Proietti, talijanski trgovac nekretninama, osuđen je na dvije i pol godine zatvora, a trajno mu je konfiscirano više od milijun eura, prenosi Hina.

Novac, koji je Proietti držao u Vatikanskoj banci, zamrznut je još 2014., kada je protiv njega pokrenuta istraga.

Presuda je izrečena 17. prosinca, no vijest o tome nije odmah objavljena.

Presuda od 'ključne važnosti'

Prema Svetoj Stolici, ova je presuda od "ključne važnosti" u kontekstu trenutnih napora Vatikana u borbi s financijskim kriminalom.

U prosincu 2017. odbor Moneyval, koji djeluje pri Vijeću Europe, kritizirao je Vatikan zbog neuspješnog kaznenog gonjenja slučajeva vezanih za pranje novca.

Vatikan pokušava povećati financijsku transparentnost nakon što je Vatikanska banka desetljećima prozivana zbog prikrivanja novca talijanskih mafijaša i osoba uključenih u pranje novca i porezne prijevare.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.