Vatikanski informatičar proglašen krivim

Paolo Gabriele je osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog curenja povjerljivih papinih dokumenata (AFP)

Sud u Vatikanu donio je odluku na drugom ročištu u subotu da je vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti kriv za ometanje pravde u istrazi o curenju povjerljivih papinih dokumenata.

Isti ovaj sud prošlog je mjeseca osudio bivšeg papinog sobara Paola Gabriela, a Sciarpellettiju je u subotu dosudio uvjetnu kaznu od dva mjeseca.

Sciarpelletti je optužen za pomoć Gabrielu u curenju dokumenata. 

Ali je sud odlučio da ga proglasi krivim samo za ometanje pravde, jer je nekoliko puta promijenio iskaz tokom istrage.

Gabriele je osuđen na 18 mjeseci zatvora za krađu povjerljivih dokumenata i davanje medijima.

On je neke povjerljive podatke zadržao na svom kompjuteru. 

Jedan od papinih najbližih saradnika, Gabriele, priznao je krivicu za curenje podataka, objašnjavajući da je htio razotkriti korupciju i “zlo” u sjedištu rimokatoličke vjere.

Sciarpelleti (48) je oženjen, italijanski je državljanin i nije dosad kažnjavan.

Bez fotografa i kamera

Suđenje je počelo u ponedjeljak pod predsjedanjem suca Giuseppea Dalla Torrea koji je vodio i suđenje Gabrieleu. Suđenje je pratilo tek deset novinara, bez fotografa i televizijskih kamera, radi poštovanja privatnosti optuženika.

Sciarpelletti, informatičar zadužen za održavanje računara, već dvadeset godina radi u državnom sekretarijatu Svete Stolice.

U maju je u ladici njegovog radnog stola pronađena omotnica s povjerljivim dokumentima za koju tvrdi da je nije otvorio, premda ju je primio dvije godine ranije.

U vezi s osobom koja mu ju je predala davao je oprečne iskaze, rekavši prvo da je to bio Gabriele, a onda da je to bio jedan “monsinjor” iz državnog sekretarijata.

U toj su omotnici bile fotokopije dokumenata što su se našli u jednom poglavlju knjige “Njegova Svetost” novinara Gianluigija Nuzzija, objavljenoj proljetos, koja je otkrila aferu.

Ranije je javljeno da bi se sud na ovom ročištu mogao baviti dvjema osobama izvan Vatikana, Lucom Catanom iz udruge “Svetih Petra i Pavla” i stanovitim Enzom Vangelijem, koji su navodno bili povezani s Gabrieleom.

Oni su možda naveli sobara da talijanskim novinarima preda dokumente koji su kod njega bili pohranjeni.

Advokat informatičara, Gianluca Benedetti, isticao je da njegov klijent i Gabriele nisu bili prisni.

Izvor: Agencije