Oglasi

Vatikan vratio Ekvadoru smanjenu glavu ratnika amazonskog plemena

Glavu koju je u Vatikan donio misionar 1925. darovat će se etnološkom muzeju Pumapungo u ekvadorskoj Cuenci.
Vjeruje se da je glava koja nikad nije bila javno pokazana, ratni plijen ShuarsaEPA

Vatikanski muzej u prilikom posjeta ekvadorskog predsjednika Lenina Morena papi Franji vratio smanjenu glavu ratnika amazonskog plemena koju je 1925. donio jedan misionar.

Smanjena glava domorodačkog plemena Shuara vraćena je Ekvadoru nakon više mjeseci pregovaranja, saopćila je Sveta Stolica.

Vatikanski muzeji koji posjeduju jednu od najvećih umjetničkih i arheoloških zbirki u svijetu, iznimno rijetko vraćaju historijske predmete.

Ta glava koju je u Vatikan donio misionar 1925., darovat će se etnološkom muzeju Pumapungo u Cuenci.

Mumuficirali glave

Vjeruje se da je glava koja nikad nije bila javno pokazana, ratni plijen Shuarsa koji su mumificirali i čuvali glave svojih neprijatelja i svojih junaka.

Shuarsi, jedna od najvećih etničkih skupina na amazonskom području, bore se zadnjih godina protiv sveobuhvatne eksploatacije rudača na zemlji koju smatraju svojom postojbinom.

Poznati su i pod nazivom Jivaros, a na Zapadu su se pročuli po smanjenim glavama ili "tsantsama".

Kod postupka smanjivanja glave skida se koža s lubanje, a čuvaju se oči, nos i usne. Jivarosi vjeruju da je u smanjenoj glavi zatvoren osvetnički duh pokojnika i čuva se mudrost predaka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.