Vatikan prvi put dao statistiku o svećenicima pedofilima

Vatikanu je od 2004. prijavljeno 3.400 slučajeva seksualne zloupotrebe djece, kazao je Tomasi (EPA)

Vatikan je prvi put objavio cjelokupnu statistiku o tome kako su kažnjavani svećenici optuženi za silovanje i drugo seksualno zlostavljanje djece, navodeći da je u posljednjih deset godina 848 svećenih lica raščinjeno, a još 2.572 dobilo manje kazne. Vatikanski ambasador pri Ujedinjenim narodima nadbiskup Silvano Tomasi te je brojke objelodanio u Ženevi tokom drugog dana zasjedanja Odbora UN-a za praćenje primjene konvencije UN-a protiv mučenja, prenosi Tanjug pisanje agencije AP.

Borci protiv zlostavljanja osuđuju Vatikan, kao i pojedinačne eparhije, zato što su dozvolili preseljenja zlostavljača u nove parohije, čak i preko granice, u očiglednom pokušaju da zataškaju njihove zločine i sačuvaju ih daleko od “ruke pravde”.

Tomasi je izjavio kako je od 2004. Vatikanu prijavljeno 3.400 kredibilnih slučajeva seksualne zloupotrebe djece, od kojih 401 samo prošle godine.

‘Svjetska pošast’

Osim što je 848 svećenika koji su činili te zloupotrebe raščinjeno, 2.572 su osuđena na doživotnu pokoru i molitvu ili na neke blaže kazne, koje su često primjenjivane u slučajevima kada se radilo o starijim ili bolesnim svećenicima.

Priznajući da je znatan postotak svećenika osuđen na blaže kazne, Tomasi je naglasio da su oni “sklonjeni na mjesta na kojima nemaju nikakav kontakt s djecom”.

Nadbiskup Tomasi ističe kako je iz iznesenih podataka jasno da je Katolička crkva u posljednjih deset godina tretirala seksualnu zloupotrebu djece, “koja je svjetska pošast i zlo”, na “sistematski, sveobuhvatan i konstruktivan način.”

Serija skandala

Rimokatolička crkva potresena je serijom skandala, među kojima je zlostavljanje djece od svećenstva, od Irske do SAD-a i Australije.

Stotine svećenika počinilaca takvih nedjela su raščinjene, ali kritičari ocjenjuju da su reakcije Vatikana prespore, kao i da nisu uspjeli iskorijeniti tu pošast.

“Svrha konvencije je osigurati da sve strane poduzmu mjere kako bi se spriječile zloupotrebe. Cilj konvencije je osigurati da ne postoje utočišta za počinioce torture, kao ni okrutnog, nehumanog i degradirajućeg tretmana”, ukazala je ranije članica Odbora UN-a protiv torture Felice Gaer, prenosi AFP.

Lavina tužbi

Član Odbora George Tugushi dodao je: “Svi znamo da je Katolička crkva protiv nasilja. Ipak, vidimo da se slučajevima zlostavljanja djece niko nije bavio decenijama.”

AP ističe da su članovi Odbora UN-a protiv torture stručnjaci, a ne države, te da bi o Vatikanu trebali objaviti zaključke i preporuke najkasnije 23. maja.

Pojedini advokati koji se bave pitanjem ljudskih prava ukazuju na to da bi mišljenje Odbora moglo pokrenuti lavinu tužbi protiv svećenika pedofila.

Advokatica iz New Yorka Catherine Gallagher ističe kako bi eventualno mišljenje Odbora UN-a da je zlostavljanje u Rimokatoličkoj crkvi imalo razmjere torture moglo izazvati poplavu tužbi za zlostavljanja u proteklih nekoliko decenija.

AFP podsjeća da je Vatikan u posljednjih nekoliko godina mnogo aktivniji u istragama optužbi za zlostavljanje i da je obećao “nultu toleranciju” za počinioce, ali da se suočava s hiljadama zaostalih slučajeva, dok je pod kritikama da ne čini dovoljno na kažnjavanju počinilaca i onih koji su zataškavali.

Izvor: Agencije