Vatikan osudio curenje dokumenata o Svetoj Stolici

Svećenici u Italiji smatraju da je kardinal George Pell prigrabio prevelike ovlasti i moć u Vatikanu (AFP)

Službeni Vatikan osudio je curenje dokumenata koje, kako prenose talijanski mediji, pokazuje borbu za moć unutar Svete Stolice oko ekonomskih reformi i prevelikih troškova što ih je napravio kardinal George Pell, zadužen za provedbu reformi.

Časopis L'Espresso piše da je došao do mailova i snimki koje pokazuju kako većinom talijanski kardinali smatraju da je kardinal George Pell prigrabio prevelike ovlasti i moć u Vatikanu.

Pella je u Vatikan iz Australije doveo osobno papa Franjo te mu povjerio zadaću nadzora zamršenih vatikanskih financija koje već desetljećima kontroliraju talijanski kardinali.

Papa Franjo na početku pontifikata od kardinala je dobio zeleno svjetlo da raščisti niz financijskih skandala unutar Svete Stolice, među kojima prednjače oni u koje je umiješana Vatikanska banka.

Prošle je godine na mjesto tajnika novog dikasterija gospodarstva postavio Pella davši mu široke ovlasti te očekujući uvođenje suvremenih metoda poslovanja u skladu s međunarodnim standardima.

Rastrošni kardinal

“Curenje povjerljivih dokumenata u medije kako bi se potaknule polemike i potpirile svađe nije ništa novo, no to je uvijek za osudu i protuzakonito je”, kazao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi, dodavši kako je uobičajeno da postoje nesuglasice o složenim financijskim i zakonskim pitanjima.

Lombardi je osudio članak objavljen u L'Espressu, nazvavši ga sitničavim i niskim, jer se prstom upire u kardinala Pella.

Časopis među ostalim navodi da je Pellovo ministarstvo u prvih šest mjeseci imalo trošak u iznosu od pola milijuna eura, a novci su potrošeni uglavnom na osoblje i opremu.

L'Espresso piše i da su zabilježeni osobni troškovi, među kojima 2.598 eura za svećeničko ruho što ga je australski kardinal navodno naručio od poznatoga rimskog krojača.

Lombardi je rekao da Pellov dikasterij dobro provodi reforme te da će za nekoliko mjeseci objaviti prvo financijsko izvješće za 2014. godinu koje će obuhvatiti rad svih vatikanskih dikasterija.

Izvor: Agencije