Vatikan kritizira izvještaj UN-a o pedofiliji

Lombardi je istakao kako način prigovora i insistiranje na raznim slučajevima ukazuje da se veća pažnja pridaje nekim organizacijama nesklonim Crkvi (Getty Images)

Vatikan je kritizirao u petak “opasne granice ” izvješća Odbora Ujedinjenih naroda za prava djece, objavljenog u srijedu, koje je, tvrdi glasnogovornik Vatikana, pod utjecajem “dobro poznatih nevladinih organizacija koje su a prirori neprijateljski raspoložene prema Katoličkoj crkvi i Svetoj Stolici”.

U izjavio za Radio Vatican otac Federico Lombardi to izvješće nazvao je “odstupanjem” s “opasnim granicama” i ocijenio da su sastavljači “prešli svoje nadležnosti”.

To izvješće je oštro kritiziralo politiku Vatikana prema brojnim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece koje je počinio kler, zahtijevajući da svaki svećenik pedofil bude izveden na sud.

Lombardi: Odbor prešao granice nadležnosti

U izvješću se naglašava kako zbog zavjeta šutnje, nametnutog svećenicima pod prijetnjom ekskomunikacije, slučajevi seksualnog zlostavljanja djece gotovo nikad nisu bili prijavljeni vlastima zemalja u kojima su se dogodili.

Prvi put je Svetu Stolicu u pitanje dovelo jedno tijelo UN-a.

Odbor u kojem se nalazi 18 neovisnih stručnjaka za ljudska prava, raznih državljanstava, tražio je od Crkve da razmotri svoje stajalište o pobačaju kada je ugroženo zdravlje majke i da nadopuni kanonsko pravo i odredi slučajeve kada bi se dozvolio pobačaj.

Otac Lombardi je istaknuo kako način prigovora i inzistiranje na raznim slučajevima ukazuje na to da se veća pozornost pridaje nekim dobro poznatim nevladinim organizacijama, koje su a priori nesklone Crkvi i Svetoj Stolici, nego stajalištima Svete Stolice.

Čini se da je Lombardi aludirao na SNAP (Survivors Network of those Abused by Priests), najradikalniju udrugu žrtava seksualnog zlostavljanja koje je počinio kler, a koja je odmah u srijedu tražila da krivci odgovaraju, prenosi Hina.

Dodao je kako je “tipično za te organizacije da ne žele priznati ono što poduzima Sveta Stolica i Crkva posljednih godina na priznavanju vlastitih grešaka, obnavljanju normi i razvoju mjera uređenja i prevencije”.

Zatim je predbacio Odboru da je prešao granice svojih nadležnosti i upleo se u doktrine i moral Crkve, u pogledu kontracepcije i pobačaja.

Odbor: Izručiti pedofile pravdi

Vatikan je prekršio Konvenciju o pravima djeteta u slučajevima seksualnog zlostavljanja djece, izjavila je novinarima u srijedu predsjednica Odbora za prava djeteta UN-a Kristen Sandberg.

“Ta se konvencija krši do danas jer oni nisu napravili sve ono što su trebali”, naglasila je tada Sandberg.

Odbor za prava djece Ujedinjenih naroda od Vatikana je tražio da izruči pravdi sve pedofile unutar Katoličke crkve, kritizirajući ponašanje Svete Stolice u prošlosti.

Odbor je zatražio “da Vatikan smjesta smijeni sa dužnosti svaku osobu koja se sumnjiči za seksualno zlostavljanje, te njen slučaj preda nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja”, piše Hina.

U izvješću objavljenom u Ženevi Odbor je izrazio “duboku zabrinutost zbog seksualnog zlostavljanja djece od pripadnika Katoličke crkve, sa svećenicima umiješanim u zlostavljanje više desetaka tisuća djece u svijetu”.

Izvor: Agencije