Vatikan istražuje kupovinu luksuzne zgrade od poklona

Izvori u Vatikanu navode kako je papa bio ljut zbog toga što je informacija o toj objavi, koja po formatu liči na flajer sa „najtraženijim licima“, dospjela u javnost (EPA)

Vatikanski sud istražuje netransparentnu kupovinu jedne luksuzne londonske zgrade zahvaljujući poklonima datim crkvi, u novom skandalu koji se dotiče finansija Svete stolice i u kome je papa otpustio šefa žandarmerije zaduženog za to pitanje, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Istraga je počela tokom ljeta i usmjerena je na ozbiljne pokazatelje o malverzacijama, pronevjeri, zloupotrebi položaja i pranju novca, prema nalogu o istrazi koji je u nedjelju objavio italijanski magazin L'espresso. Time se izgleda potvrđuje kako papa Franjo ima teškoće da nametne svoju reformu finansijske transparentnosti u vrhu Svete stolice.

Vatikanske sudske vlasti su 1. oktobra zaplijenile dokumente u kancelarijama sekretarijata, srca Vlade Vatikana, gdje radi garda bliska papi i u Upravi za finansijske informacije koja je nezavisno nadzorno tijelo. To je jedina epizoda ovog skandala koju je Vatikan potvrdio, na dan kada se to dogodilo.

Vatileaks iz 2015.

Pet osoba, među kojima i drugi čovjek tijela koje se bori protiv pranja novca i jedan svećenik, suspendirani su iz predostrožnosti u okviru istrage, otkrio je zatim jedan interni dokument, a to je također procurilo u spomenutom magazinu.

Izvori u Vatikanu navode kako je papa bio ljut zbog toga što je informacija o toj objavi, koja po formatu liči na flajer sa „najtraženijim licima“, dospjela u javnost.

Ostavku je prošlog ponedjeljka podnio papin tjelohranitelj i šef vatikanske žandarmerije Domenico Giani.

Procurjeli dokumenti pojavljivali su se u tri talasa sa sve više detalja i svi su stigli u ruke istraživačkog novinara Emilijana Fittipaldija, iz italijanskog lista L'espresso.

Fittipaldi je već objavljivao ukradene dokumente o internoj finansijskoj praksi Svete stolice u velikom skandalu nazvanom „Vatileaks Dva“ 2015. godine, koji je doveo do suđenja i osude jednog španskog svećenika zbog otkrivanja tajnih dokumenta.

Humanitarna djela

Sadašnja istraga vodi se za oko 650 miliona eura na raspolaganju Državnom sekretarijatu koji najvećim dijelom dolaze od poklona koje je primio papa za humanitarna djela. Oko 500 miliona eura od tih sredstava povjereni su banci Credit Suisse da ih ponovo investira.

Istraga je počela na osnovu naznake vatikanske banke od koje je Državni sekretarijat tražio 2018. isplatu od 150 miliona eura da završe kupovinu zgrade u luksuznoj londonskoj četvrti Chelsea (17.000 kvadratnih metara pretvoreno u pedesetak luksuznih stanova). Operacija je ukupno koštala 200 miliona eura, navodi L'espresso.

U taj projekat se prvo ušlo 2014. prema luksemburškom fondu kojim upravlja italijanski biznismen Raffaele Mincione koji je tu navodno dobro zaradio. Ta nepovoljna finansijska uprava preko Švicarske i Luksemburga potakla je Vatikan da četiri godine kasnije to prekine i kupi cijelu zgradu, prepuštajući kontrolu drugom finansijeru baziranom u Londonu Gianluigiju Torziju, prema elementima istrage.

Među suspendiranim osobama je monsinjor Mauro Carlino koji rukovodi jednom sekcijom Državnog sekretarijata.

Izvor: Agencije