Vatikan i Kina potpisali sporazum o izboru biskupa

Sporazum daje Vatikanu pravo glasa u imenovanju kineskih biskupa i daje papi mogućnost da uloži veto na kandidate (EPA)

Vatikan je u subotu objavio da je potpisao historijski sporazum s Kinom o izboru rimokatoličkih biskupa u toj zemlji, no kritičari smatraju da je Katolička crkva previše popustila komunističkoj vladi.

Vijest o sporazumu, koji su u Pekingu potpisali zamjenici ministara vanjskih poslova dviju strana, objavljena je dok se papa Franjo nalazi u posjeti Vilniusu, na početku četverodnevnog posjeta baltičkim republikama.

Vatikan je objavio da sporazum “nije politički, nego pastoralni”.

U saopćenju se ne spominje Tajvan, kojeg Vatikan priznaje, dok je za Kinu “odmetnuta pokrajina”.

Tajvan ima formalne odnose samo sa 17 država, a Vatikan je jedina u Evropi.

‘Prevazići rane iz prošlosti’

Po izvorima iz Vatikana, sporazum daje Vatikanu pravo glasa u imenovanju biskupa i daje papi mogućnost da uloži veto na kandidate.

Vatikan navodi da se papa nada da će sporazum “omogućiti da se prevaziđu rane iz prošlosti” i dovesti do punog jedinstva katolika u Kini, prenosi Reuters.

Kineski katolici, njih gotovo 12 miliona, podijeljeni su na podzemnu Crkvu odanu Vatikanu i Katoličko domoljubno udruženje koje nadzire država.

Mogućnost takvog sporazuma podijelila je katoličke zajednice širom Kine, od kojih neke strahuju od jačanja represije ako Vatikan prepusti više kontrole Pekingu.

Drugi žele približavanje dviju strana i izbjegavanje potencijalne shizme.

Izvor: Agencije