Vatikan: Borba protiv pedofilije mora biti prioritet

Papa Franjo je ponovio da svećenici trebaju posvetiti vrijeme i energiju za siromašne (EPA)

Komisija za borbu protiv pedofilije Vatikana ocijenila je da borba protiv zlostavljanja djece treba biti prioritet Katoličke crkve.

“To mora biti naš prioritet”, rekao je predsjednik Komisije, kardinal Sean Patrick O'Malley, i dodao da će u protivnom to ugroziti ostale ativnosti Crkve koje se odnose na dobrotvorne akcije ili obrazovanje.

Komisija, formirana 2014. godine, poslije izbijanja skandala o svećenicima pedofilima, održala je polugodišnje zasjedanje.

‘Vrijeme i energiju za siromašne’

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, pozvao je nekoliko desetatak novih biskupa da se klone klerikalizma, odnosno “iskušenja svećenstva da dominira u javnom i političkom životu”, uz ocjenu da je to uzrok raznih vrsta zloupotreba.

Papa je u besjedi biskupima rekao da se trebaju oduprijeti iskušenju da se ponašaju kao “prinčevi” ili “gazde” u biskupijama.

Franjo je ponovio da svećenici trebaju posvetiti “vrijeme i energiju za siromašne” bez “straha da će uprljati ruke” i da, također, pokažu strpljenje prema mladima.

‘Đavo ulazi kroz džepove’

Prema njegovim riječima, mlade ne treba stavljati “u karantin” i ako su zaraženi “virusom potrošnje i hedonizma”.

“Nemojte se hvaliti! Čuvajte se tople udobnosti, koja vodi do mediokriteta i apatije. Čuvajte se ćutanja kojim se izbjegava žrtvovanje, kao i pastoralne revnosti koja dovodi do netolerancije ili materijalnog obilja koje uništava riječ Evanđelja. Ne zaboravite da đavo ulazi kroz džepove”, rekao je papa biskupima.

Biskupi se nalaze na dvosedmičnoj obuci, u kojoj važno mjesto zauzima borba protiv pedofilije, koja i dalje potresa Crkvu s novim slučajevima sveštenika pedofila.

Izvor: Agencije